Hlavní obsah

Mezi návštěvníky Česka přibyli Rusové a Asiaté

Právo, Jiří Novotný
Praha

Mezi zahraničními turisty, kteří loni zavítali do České republiky, ubylo klientely ze západoevropských zemí. Naopak se prudce zvýšil počet návštěvníků z Ruska a asijských zemí.

Foto: Petr Horník , Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ze všech národností, které k nám jezdí, zaznamenali největší meziroční nárůst Jihokorejci. Do ČR se jich loni vypravilo 77 tisíc, o 40 procent více než v roce 2009. Počet turistů z Číny se zvedl o 28 procent na 79 tisíc a Rusů o 27 procent na 419 765. V žebříčku zahraničních turistů jsou tak Rusové už na druhém místě za Němci a před Brity,“ sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Naši republiku navštívilo loni celkem 6,34 miliónu zahraničních turistů, což znamená meziroční vzestup o pět procent. Německých turistů pobývalo sice v ČR 1,35 miliónu, ve srovnání s rokem 2009 jich ale tři procenta ubylo. Britů k nám přijelo 367 870 (mínus 1 %), Italů 332 989 (mínus 7 %), a Francouzů 251 463 (mínus 12 procent). Naopak počet návštěvníků z USA meziročně stoupl o 13 procent na 310 791, a celkový počet turistů z asijských zemí dokonce o 18 procent na 597 tisíc.

Riziko kapsářů a podvodných taxikářů

„S výjimkou Američanů pokračuje špatný trend, kdy v ČR ubývají turisté ze Západu. Často se totiž nechtějí vracet na tzv. druhé návštěvy. Odrazují je nešvary, s nimiž se v ČR setkali, jako jsou kapsáři, podvodní taxikáři a směnárny. Problémem také je, že regiony naší republiky stále ještě nenabízejí turisticky dostatečně atraktivní alternativu k Praze,“ upozorňuje Okamura.

Ceny ubytování v ČR se přitom loni dostaly na nejnižší ceny v historii, aby hoteliéři byli vůbec schopni turisty nalákat. Jejich tržby tak stagnovaly a mnohdy ještě klesly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám