Hlavní obsah

Lyžaři jásají, areály otevírají nové sjezdovky

Sněhové podmínky ve skiareálech po celé republice se díky mrazům a umělému i přírodnímu zasněžování postupně zlepšují a o víkendu lze čekat nápor lyžařů. Někde teprve nyní zahajují sezónu, jinde otevírají další sjezdovky a vleky. Zatímco příznivci sjezdového lyžování si už mohou vybírat, běžkaři mají jen velmi omezené možnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Například na jihu Čech se lyžuje u Lipna, na Zadově, Kvildě, Hochfichtu, Sternsteinu, Mitterdorfu a od středy i v Nové Bystřici a na Kozí pláni. V Plzeňském kraji se zahájení sezóny oproti jiným letům posunulo až o měsíc. Nyní se lyžuje na části sjezdovek v Železné Rudě a na Špičáku, ostatní areály jsou zatím mimo provoz.

V Libereckém kraji fungují všechny větší skiareály, i když jen částečně a za ceny vedlejší sezóny, a to včetně největšího v kraji — krkonošské Rokytnice nad Jizerou. Na Ještědu v Liberci se ve čtvrtek otevřela první velká sjezdovka. Od středy je možné lyžovat i v Harrachově.

Středisko Dolní Morava nabízí od pátku zhruba osm kilometrů sjezdovek, kolem čtyř kilometrů sjezdových tratí je k dispozici ve středisku Červená Voda — Čenkovice, další sjezdovky by se měly otevřít po víkendu.

Víkend na lyžích

Lyžařskou sezónu v Pardubickém kraji zahájila už i střediska v níže položených oblastech. Také sněhové podmínky v Královéhradeckém kraji se postupně zlepšují. Například Skiareál ve Špindlerově Mlýně nabídne o víkendu přes 19 kilometrů sjezdových tratí.

Další sjezdovky postupně otevírají i areály sdružené ve SkiResortu Černá hora — Pec, sezóna se rozjíždí také ve Skicentru Říčky v Orlických horách. V těchto dnech se začíná lyžovat ve středočeských skiareálech.

Vleky v Monínci se rozjely ve čtvrtek večer. Lyžařské středisko Šibeniční vrch nedaleko Mnichovic u Prahy spustilo dětský vlek o víkendu a od pátku se tam bude lyžovat i na hlavní sjezdovce.

Ve středisku v Kvasejovicích na Příbramsku se lyžuje od středy a také areál Chotouň u Prahy je už v provozu. Také většina lyžařských areálů v Karlovarském kraji už jezdí, případně plánuje otevření na následující dny. Lyžaře přivítal i Klínovec, areály Neklid i Novako na Božím Daru, středisko Pod nádražím v Perninku a v provozu je také Bublava.

Rovněž lyžařské areály v Ústeckém kraji postupně zahajují provoz. Areál Klíny na Mostecku ve čtvrtek otevřel sjezdovku Poma, a to včetně večerního lyžování. Rozšíření služeb nachystalo od pátku středisko Zadní Telnice. V sobotu se poprvé rozjedou vleky na teplickém Bouřňáku.

Mrazy pomohly i dalším střediskům

Za poslední dny se výrazně zlepšily lyžařské podmínky v Jeseníkách. Téměř všechny sjezdovky budou o víkendu k dispozici v Koutech na Šumpersku. Sjezdovky se otevírají také ve Ski aréně Karlov, kde se lyžuje od přelomu roku.

V Přemyslově na Šumpersku přivítají návštěvníky poprvé o tomto víkendu. I podmínky v lyžařských střediscích v Beskydech jsou dobré, v některých areálech je zatím málo návštěvníků. Zhruba z 80 procent je v provozu třeba areál v Bílé na Frýdecko-Místecku.

Zalyžovat si mohou lidé i na závodní sjezdovce ve SkiParku Gruň. Provozovatelé zimních středisek ve Zlínském kraji očekávají o víkendu poprvé v této sezóně větší množství lyžařů. Od pátku zprovozní celou hlavní sjezdovku Razula areál ve Velkých Karlovicích.

Polovina střediska je zatím v provozu na Kohútce v Javorníkách. Od úterý se lyžuje i na Pustevnách v Beskydech. Na Vysočině je v provozu osm lyžařských sjezdovek. Nejlepší podmínky má zatím Žďársko. Ke konci týdne chtějí zahájit sezónu také tři další skiareály v kraji.

Na Čeřínku u Jihlavy a na Karasíně poblíž Bystřice nad Pernštejnem se vleky rozjedou v pátek odpoledne a sjezdovka ve Svratce bude v provozu od sobotního rána. Na jižní Moravě jsou od pátečního rána v provozu čtyři ze šesti vleků. Kromě Němčiček a Olešnice bude zahájena sezóna i na svahu v Hodoníně u Kunštátu a ve Filipově údolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám