Hlavní obsah

Letadla easyJetu budou kontrolovat drony a 3D brýle

Novinky, fis

Nízkonákladové aerolinky easyJet svižně kráčejí s dobou. K údržbě svých letadel chtějí jako první používat například drony a 3D brýle. Moderní technologie by měly urychlit rutinní kontrolu i řešení případných oprav.

Údržba letadel se modernizujeVideo: easyJet

 
Článek

V následujících měsících bude easyJet testovat spolehlivost použití nových přístrojů při kontrolách stavu letadel, které někdy zaberou i celý den. Drony je zvládnou za několik hodin. Díky moderní technice by tedy revize strojů proběhla rychleji a v některých ohledech i důkladněji.

Drony s navigací a kamerami dokážou získat přesná data o technickém stavu letadla i z těžko dostupných míst. Šikovné 3D brýle zase umějí vytvořit prostorový obraz snímaného objektu, díky čemuž mohou technici na dálku efektivněji řešit případné závady. Piloti jim tak nebudou muset posílat nafocené obrázky. Technici se budou díky speciálním brýlím dívat na problém jejich očima.

Kromě úspory času a zvýšené efektivity práce zaměstnanců aerolinek si zástupci společnosti toto řešení pochvalují také kvůli úspoře financí, která se podle odhadů vyšplhá až na milióny dolarů ročně. Klienti si tedy nadále budou moci užívat levných letenek.

Na vývoji nové generace kontroly letadel spolupracují aerolinky s univerzitou v Bristolu stejně jako se samotnými výrobci zařízení. Do provozu chce společnost přístroje zařadit začátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám