Hlavní obsah

Lávka ve Svatošských skalách už slouží

Právo, Rudolf Voleman

Lávka přes řeku Ohři ve Svatošských skalách mezi Loktem nad Ohří a Karlovými Vary je již od konce října v provozu. Nový most, který nechal vybudovat Karlovarský kraj, doplnil v hojně navštěvovaném turistickém místě stávající dřevěnou lávku, která je ve špatném technickém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Svatošské skály.

Článek

Moderní konstrukce slouží kromě cyklistů a turistů také pro potřeby záchranářů. „Nová lávka se těší pozornosti cyklistů i turistů už teď a určitě bude velmi vytížená v jarním a letním období. Navíc je určena i pro průjezd sanitek v případě, že by bylo nutné rychle zasáhnout i s ohledem na blízký areál, jejž navštěvují rodiče s dětmi,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Dalibor Blažek (Místní).

Stavba přišla kraj na bezmála pětadvacet milionů korun. Visutá konstrukce lávky je ocelová s dřevěnou mostovkou z dubu a modřínu.

Dalším použitým materiálem je beton pro spodní stavbu a kámen pro obklady opěr. Hlavním vizuálním prvkem je dřevěné zábradlí z modřínu ve tvaru ondřejských křížů. Celková délka přemostění je 61,5 metru.

Karlovarský kraj potřeboval pro stavbu nové lávky získat pozemky, které byly součástí areálu v majetku České pošty (ČP). Různí ministři vnitra, pod které ČP spadá, pak při návštěvách regionu slibovali vyřešit převod na kraj do dvou týdnů, ale ve skutečnosti se nakonec věc táhla zhruba rok.

Památky zavřely a začal velký úklid

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám