Hlavní obsah

Teenager poškodil historický chrám v Japonsku. Vyryl do něj jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický chrám Tošodaidži Kondo v japonském městě Nara se stal terčem vandala. Sedmnáctiletý kanadský teenager do jednoho z dřevěných sloupů vyryl jméno, byl však přistižen a předveden k výslechu. U něj se k činu přiznal a uvedl, že se nechtěl dotknout japonské kultury. Mladík byl propuštěn a předán rodičům.

Foto: Profimedia.cz

Chrám pochází z 8. století.

Článek

K incidentu došlo v pátek 7. července. „Na jihovýchodní straně chrámu jsou dřevěné pilíře podpírající střechu. Na sloupy ze strany vyryl chlapec svými nehty jméno Julian, asi 170 centimetrů nad zemí,“ uvedla pro server CNN místní policie.

Podle ní mladíka při činu přistihl japonský turista, který ho vyzval, aby přestal. Poté upozornil strážce památky. Zaměstnanci posléze informovali policii, která Kanaďana předvedla k výslechu. „Chlapec se k činu přiznal a uvedl, že nechtěl poškodit japonskou kulturu. Aktuálně je s rodiči, kteří s ním byli i v době, kdy došlo k incidentu,“ dodala policie.

Čin bude nadále prošetřován, a pokud bude zjištěno, že došlo k porušení zákona o ochraně kulturního majetku, bude celá věc předána státním zástupcům, píše CNN.

Je symbolem doby

Chrám Tošodaidži Kondo pochází z 8. století a je jednou z osmi památek města Nara, které jsou hromadně zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podle organizace dokládají tato místa svědectví o vývoji japonské architektury či umění a skvěle ilustrují období kulturního a politického rozvoje z doby, kdy Nara sloužila jako japonské hlavní město.

Jde už o druhý případ vandalství na světově významné památce v posledních týdnech. K prvnímu incidentu došlo nedávno u římského Kolosea, kdy turista z Velké Británie vyryl na zdi někdejší gladiátorské arény nápis „Ivan+Haley 23“. Italským úřadům se muže žijícího v Bristolu podařilo záhy vypátrat, hrozí mu vysoká pokuta a potenciálně i vězení.

Muž se za poškození Kolosea omluvil, nebyl si prý vědom stáří památky a jejího významu.

Vandal z římského Kolosea tvrdí, že nevěděl, jak je památka stará

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám