Hlavní obsah

K obejmutí největší afrického baobabu je zapotřebí i dvacet lidí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistickým tahákem nemusejí být nutně jen památky, ale třeba i stromy. Obzvlášť pokud jsou rekordní jako baobab Sagole v Jihoafrické republice, který je tím největším svého druhu na kontinentu. K obejmutí mohutného kmene po celém jeho obvodu je zapotřebí až dvacítka lidí, píše agentura Newsflare.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 1200 let starý baobab má obvod kmene 42 metrůVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Mohutný strom se tyčí do výšky 22 metrů a má obvod kmene 42 metrů. Jde o nejmohutnější baobab v celé Africe a místní domorodci mu říkají muri kunguluwa, strom, který řve. To podle zvuku, jenž je slyšet, když se do jeho větví opře vítr.

I stromy mohou být opuštěné. Ten nejosamělejší mají na Zélandu

Cestování

Turisté, kteří chtějí strom spatřit, se musejí vydat k městečku Tshipise, a přichystat si peněženky. Za vstup se totiž platí symbolický poplatek 25 jihoafrických randů, což je 34,5 koruny. Průvodci prý občas trochu přehánějí se stářím stromu, kterému je podle nich kolem 3500 let. Pomocí radiokarbonové metody však bylo odhaleno, že stáří je „pouhých“ 1200 let.

Baobab se kromě toho pyšní i dalším přírodním unikátem. Je domovem vzácné kolonie rorýsů proužkobradých, ptáků, kteří obvykle v koloniích nežijí. Návštěvníci je mohou spatřit buď k večeru, nebo brzy ráno.

Světového rekordmana mají v USA

Turisté si oblíbili i další rekordní stromy, které jsou k vidění napříč celým světem. Například obří kešu v brazilském městě Natal je zapsán i v Guinnessově knize rekordů. Mohutná rostlina zabírá plochu větší, než je klasické fotbalové hřiště.

Gigantický kešu strom zabírá v Brazílii větší plochu než fotbalové hřiště

Cestování

Vůbec největším stromem světa je sekvojovec obrovský v kalifornském národním parku Sequoia. Říká se mu Generál Sherman a měří neuvěřitelných 83,8 metru. U kořenů má průměr kolem 11 metrů. Jeho stáří se odhaduje na 2300 až 2700 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám