Hlavní obsah

Jitka Schneiderová: Při cestách si užívám všechna roční období

Jméno a tvář Jitky Schneiderové si rychle spojíte s řadou televizních, filmových i divadelních rolí a v neposlední řadě také s taneční soutěží StarDance, ve které loni zazářila. Možná jste o ní ale nevěděli, že se stala ambasadorkou právě probíhající fotosoutěže Miluju historii, že dějepis měla v oblibě už ve škole a že nedá dopustit na rodné Znojemsko. V rozhovoru herečka prozradila i další místa, která jí přirostla k srdci.

Foto: Archiv Jitky Schneiderové

Herečka Jitka Schneiderová

Článek

Jak jste strávila letošní léto?

Letošní léto jsem strávila částečně v divadlech a částečně prázdninově. Když nezkouším nebo nehraju, jezdím na výlety za rodinou a kamarády.

Když jedete na výlet či dovolenou, cestujete za něčím konkrétním?

Už když výlet nebo dovolenou plánuji, je jasné, jestli bude o poznávání, setkávání, koncertu nebo zevlovaní. Takže je to vždy velmi konkrétní. Jsem člověk, který si umí užít všechna roční období. Na podzim ráda jezdím k moři a v zimě miluju hory, když jsou zasněžené.

Jak často se dostanete na dovolenou po České republice?

Já vnímám dovolenou i tři dny v kuse, které se mi vyskytnou v diáři. A těch pár desítek v roce je.

Jak dlouho trvala vaše nejdelší dovolená?

Řekla bych, že asi tři týdny.

Která místa máte v ČR nejraději? Co vás na nich uchvátilo?

Prahu, Znojmo a jeho okolí, Mikulov, Pálavu, Sušici, Brdy, Třeboň… Znojmo je můj rodný kraj, takže tam znám detailně zákoutí Dyje, máme tam historickou část města se skvosty, jako je Rotunda sv. Kateřiny, kam údajně přišli Cyril a Metoděj. Na Znojemsku je také chráněná přírodní oblast — Národní park Podyjí — krásné místo na kola i procházky. Tamní příroda je opravdu úžasná.

Snažím se přiučit od profesionálů
Jitka Schneiderová, herečka

Jaký máte vztah k focení?

Jsem amatér, který rád hledá záběr ve svém mobilu. Dál jsem se bohužel nedostala.

Berete si na cesty foťák, nebo patříte mezi ty, kteří už si vystačí jen s mobilem?

Bohužel jsem z těch, kteří používají na focení téměř už jen mobil. Máme doma dobrý foťák, takže mě vždycky mrzí, když si uvědomím, že jsme ho zapomněli vzít. Je to takový nešvar.

Dnešní telefony jsou tak dobře vybavené, až člověk zapomíná, že fotit by se mělo i jinak. Při práci ale občas sleduji kameramany, jak natáčí a pracují třeba se světlem… Baví mě sledovat, jak vzniká obraz, který dodržuje pravidla jako zlatý řez, u těch, kteří to umí. Trochu se snažím přiučit.

Jste ambasadorkou fotosoutěže Miluju historii. Cestujete ráda po českých památkách? Jaký vztah máte k historii, baví vás?

Dějepis byl jedním z mých nejoblíbenějších předmětů, proto mě spolupráce na fotosoutěži potěšila. V dětství mi přišlo vzrušující poslouchat všechny ty příběhy z historie, ať už se týkaly událostí v královských rodinách, nebo vzniku různých báječných staveb, které v Česku máme.

Jako dítě jsem samozřejmě procestovala všechny významné památky. Teď je chci ukazovat své dceři. Když vyrážíme na výlety po Česku, snažím se, abychom to spojovali s poznáváním památek. I když není úplným nadšencem, často žasne nad tím, co se tam dozvídá.

Tahle fotosoutěž je o karlovských místech a letošním výročí 700 let od narození Karla IV. Kterou památku máte s tímto panovníkem nejvíce spojenou vy?

Napadá mě Loket. Ale jako úplně první se mi asi vybaví Karlův most. A pak ještě katedrála sv. Víta, protože ta je geniální. Když do ní člověk vejde, působí vážně monstrózně tím, co všechno do ní architekti vepsali.

Máte nějaký oblíbený typ fotografie?

Černobílou fotografii. A všechno od Josefa Sudka, Františka Drtikola a Antonína Kratochvíla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám