Hlavní obsah

Jiná Itálie: Sjeďte si kaskády postavené starými Římany

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie je plná žádaných turistických cílů. Vyznavači neotřelých zážitků by však měli zapomenout na Benátky nebo Toskánsko; oblibě se podle agentury AP těší sjíždění vodopádů Marmore, nejvyšších umělých kaskád v Evropě, kterou před dvěma tisíci lety vybudovali staří Římané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodopády Marmore kdysi vybudovali staří ŘímanéVideo: AP

 
Článek

Adrenalinoví nadšenci tváří v tvář silnému proudu. Během sjezdu na raftech po kaskádovém vodopádu Marmore ve střední Itálii dobrodruzi sestoupají 165 metrů. Podle instruktora a manažera společnosti Rafting Marmore Camilla Dall‘Oglia to ale není zábava pro osoby se slabou povahou. Divoká řeka je nevyzpytatelná a v jakoukoli chvíli může osazenstvo člunu skončit ve vodě.

Největším lákadlem je zelený kaňon, kterým se projíždí. „Nástupní místo je nejkrásnější a nejunikátnější část. Podobný zážitek můžete prožít maximálně u Viktoriiných vodopádu na řece Zambezi. Díky vysoké vlhkosti tu máme prakticky tropickou vegetaci,“ pochvaluje si Dall’Oglio.

Na svůj okamžik slávy si však řeka, po níž se vodopády sjíždějí, musela desítky let počkat. Do 80. let byla především zdrojem elektřiny pro průmyslovou oblast u nedalekého města Terni. „Můj otec a strýc byli extrémními nadšenci do vodních sportů. Uvědomili si, že vodopády Marmore jsou úžasné místo, kterému se nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo,“ tvrdí Dall’Oglio. Tou dobou bylo kolem množství odpadků, ale i vraky aut.

Foto: Profimedia.cz

Nikoli, to není džungle v Africe, ale les ve střední Itálii.

Otec se strýcem začali z vlastní iniciativy podél řeky odklízet břehy, aby vytvořili kolem vodopádů turistické stezky a trasy. V podstatě si připravovali zázemí pro vodní sporty. „Ukázalo se to jako velmi revoluční myšlenka, protože od té doby se tu začalo raftovat,“ doplňuje nynější majitel společnosti.

I pro netradiční rozlučky

Dnes jde o jednu z nejvytíženějších lokalit v Evropě pro adrenalinové nadšence. Ti si vodopády mohou sjet na raftech nebo i na kajacích. Jelikož může být zážitek občas kvůli silnému proudu děsivý, jsou účastníci náležitě vybaveni a připraveni.

„Neřekl bych, že jsme se báli. Měli jsme na lodi dobrého instruktora. Nejvíc mě překvapilo, jak byla nahoře voda teplá, a když jsme sjeli dolů, byla tak studená,“ uvedl pro AP turista Max Fremmer z Nizozemska. Podle libanonského návštěvníka Talala Khraisa byl sjezd vodopádů úžasný zážitek, který by si měl zkusit každý. „A je to jen 100 kilometrů od Říma,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Vodopády postavili Římané v roce 271 př. n. l.

Dall’Oglio tvrdí, že se rafting na kaskádách Marmore stal oblíbenou kratochvílí třeba i během akčních rozluček se svobodou, firmy sem berou zase zaměstnance na teambuildingy.

Římané vybudovali vodopády v roce 271 před naším letopočtem z důvodu zúrodnění okolní půdy. Ve středověku se o kaskády nikdo nestaral a přestaly tak plnit svou funkci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám