Hlavní obsah

Jeseníky hlásí výborné podmínky pro lyžování

Vynikající sněhové podmínky panují před Silvestrem a novoročním víkendem v Jeseníkách. Ohrozit by je neměla ani přicházející obleva. V Beskydech to ale optimální není. Sněhu je málo. Přesto i tam očekávají nápor návštěvníků.

Foto: Petr Marek , Právo

V Jeseníkách se lyžuje prakticky všude, například ve skiareálu Proskil v Branné.

Článek

Na hřebenech Jeseníků napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. „Podmínky pro zimní sporty jsou bezvadné. V provozu je většina středisek, běžecké stopy jsou nebo budou strojově upravené,“ řekl Právu ve středu náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Obleva lyžování neohrozí

Obleva, kterou meteorologové na příští dny předpovídají, by lyžování podle něj ohrozit neměla. „Už teď se otepluje, ale na druhou stranu nějaký sníh má ještě připadnout. A v polohách nad 900 metrů, kde má být okolo nuly, se určitě udrží,“ dodal záchranář.

Podobně to vidí i ředitel největšího a nejmodernějšího areálu na Moravě Ski Kouty Petr Marek. „Nebude-li pršet, oteplení na svazích nepoznáme. Od 2. ledna se má zase začít ochlazovat, takže těch pár teplejších dnů určitě přečkáme,“ podotkl.

V opraveném českolipském muzeu bude grizzly i uranová štola

Cestování

Běžkaři si přijdou na své především v oblasti Skřítku, Karlova, Paprsku, Dolní Moravy i na magistrále z Ovčárny přes Praděd, Švýcárnu na Červenohorské sedlo a Vřesovou studánku. „Už dnes jsme upravili všechny okruhy, asi 75 kilometrů stop,“ informoval chatař z Paprsku Miloslav Mika. V provozu je tam i sjezdovka a připravují také zdejší snowpark, který patří v Jeseníkách mezi nejoblíbenější.

Beskydy už teď hlásí obrovský zájem lyžařů a na nadcházející novoroční víkend očekávají ještě větší nápor. „V plném provozu jsou areály na Bílé a Mezivodí, částečně se lyžuje také na Soláni, na Kohútce, v Mostech u Jablunkova a Velkém Polomu. V provozu jsou i menší sjezdovky v údolích, kde mají nastříkaný technický sníh, například v Malenovicích, na Opálené v Čeladné,“ řekl dispečer horské služby pro oblast Beskydy Pavel Masopust.

Podmínky pro běžkaře a také pro pěší turisty podle něj nejsou moc příznivé. „Na běžkách se dá jezdit pouze ve hřebenových partiích, ale v lesních úsecích je sněhu stále málo, takže je třeba počítat s tím, že si běžky v některých úsecích ponesete,“ dodal.

Varování před ledovkou

Pěších turistů se v období mezi svátky v Beskydech každoročně pohybuje hodně a o víkendu se jejich počet podle záchranářů ještě zvýší. Především pro ně horská služba vydala varování před zledovatělými chodníky.

„Přístupové cesty jsou v nižších partiích silně zledovatělé už teď. Jak se bude oteplovat, situace se zhorší a klouzat to bude i ve vyšších partiích. Takže je třeba dávat opravdu velký pozor a nepodcenit dobrou obuv. Doporučujeme použít nesmeky (pozn. red. protiskluzové návleky),“ dodal Masopust.

V příštím roce se otevře obnovená středověká tvrz Tichá

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám