Hlavní obsah

Jeden z největších slumů v Africe láká cestovatele na autentické zážitky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keňa je zemí rozlehlých savan a průzračného moře na východním pobřeží. Na předměstí Nairobi se ale také nachází jeden z největších afrických slumů Kibera, který se v posledních letech stává podobně zajímavým turistickým cílem jako třeba výlety na safari. Nejenže lokální obyvatelé cestovatelům ukazují podmínky, ve kterých musí mnoho tamních lidí žít, některé programy nabízejí také den dobrovolnických prací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisté tráví v rámci dovolené v Keni jeden den ve slumuVideo: Reuters

 
Článek

Takového programu využila například i skupina turistek z USA. Ty se sice těšily hlavně na písečné pláže u tyrkysového moře a na odlišnou keňskou gastronomii, ale zároveň chtěly poznat skutečnou kulturu. Jejich dovolená zahrnovala také možnost strávit jeden den veřejnými pracemi ve slumu Kibera.

Jenže cílem není pouze nahlédnout do bídy, v jaké mnoho obyvatel musí žít. Profit je oboustranný. Zakladatelka organizace Jelani Ashley Companyová, která programy zajišťuje, tvrdí, že cílem je sblížit lidi z rozdílných kultur. Americké turistky proto den strávily s mladými dívkami, které ve slumu bydlí. „Chtěli jsme, aby jim vysvětlily, co znamená být ženou, aby je podpořily a řekly jim, že i na druhé straně světa jsou lidé, kteří se o ně zajímají,“ tvrdí Companyová.

Zkušenosti si pochvalují obě strany, jak turisté, tak třeba dívky. „Naučila jsem se, že mám být vždy odvážná a přemýšlet nad věcmi pozitivně. A také to, že když budu chtít, mohu dosáhnout svých vysněných cílů,“ řekla studentka Marion Adhiambová.

Ale možná to byly právě americké turistky, které se toho dne naučily mnohem víc. „Jsem ve východní Africe poprvé, vždy jsem slyšela mnoho negativních ohlasů, ale já jsem po této zkušenosti zcela změnila názor. Bylo to vyloženě extatické,“ svěřila se Sophia Buxtonová.

Možnost klasických prohlídek

Mimo takové dobrovolnické programy jsou ale k dispozici také klasické prohlídky s průvodcem. Nejedná se však o žádnou necitlivou turistickou atrakci, která by poukazovala na bídu, v jaké lidé z Kibery žijí. Peníze vybrané z komentovaných procházek putují přímo do projektů, které svou činností obyvatele slumu podporují.

Prohlídka vyjde na 2500 keňských šilinků, což je v přepočtu zhruba 640 korun, trvá od tří do čtyř hodin a průvodce dělají lidé, kteří se ve slumu narodili nebo v něm vyrůstali.

Reklama

Výběr článků

Načítám