Hlavní obsah

Jak cestovat a neškodit planetě? Změna návyků je klíč

Novinky, mšv

Pokud nějaké slovo vystihuje poslední rok či dva, je to udržitelnost. Mluví se o ní v souvislosti s různými sférami lidské existence, a především, když přijde řeč na cestování. Jak cestovat více udržitelně, s ohledem na měnící se klima a křehkou planetu? Podle expertů je klíčem změna návyků, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ať už se to děje z etického hlediska nebo čistě kvůli módní vlně, udržitelnost a „zelené“ smýšlení je zkrátka trendem posledních let, který se promítá snad do každé sféry života. Obzvlášť pokud dojde na cestování a zejména létání, které je často označováno jako jeden z nejvýraznějších viníků při tvorbě skleníkových plynů a tedy oteplování planety.

Nejen samotné létání, které mnozí v souvislosti s enviromentálními hnutími začali odmítat, ale zanechává uhlíkovou stopu. Zpráva organizace Nature Climate Change z roku 2018 odhalila, že turismus je zodpovědný za vznik asi osmi procent všech skleníkových plynů, výraznými přispěvateli jsou také nakupování a jídlo, tedy jeho produkce.

Z Viktoriiných vodopádů se stal vlivem sucha potůček

Koktejl

Zatímco ze Švédska se šíří termín flygskam označující stud z létání, který mnozí následují, pro velkou část lidí je nepředstavitelné, že by se měli cestování letadlem vzdát. Snaží se nicméně najít způsob, aby cestování bylo více udržitelné. Loňský průzkum řetězce Hilton Hotels odhalil, že třetina cestovatelů aktivně vyhledává informace o tom, jak se který hotel staví k otázce ochrany životního prostředí, předtím, než si rezervují pokoj. Čím je navíc konflikt palčivější, tím spíš lze předpokládat, že počet takových uvědomělých turistů poroste.

Přestože létání nezpochybnitelně přispívá ke vzniku emisí, turismus je často hybatelem lokálních ekonomik a mnoho lidí by bez peněz cestovatelů strádalo. „Turismus bez debat přispívá k udržení ekonomiky,“ uvedl šéf Centra pro zodpovědné cestování (CREST) Gregory Miller. „Ale nechceme jen unavštěvovat místa k smrti,“ doplnil.

Preferovat jednu delší dovolenou

Otázkou tedy je, jak „ozelenit“ cestování. Justin Francis, šéf agentury Responsible Travel, která se specializuje pouze na udržitelné dovolené, tvrdí, že klíčová je volba. „Jediným způsobem, jak snížit množství emisí, je zkrátka létat méně,“ myslí si.

Klíčové je při tom slovo méně, nikoli vůbec. „Když jsem vyrůstal, lidé si běžně vybírali jednu delší dovolenou během roku, třeba na dva týdny, a vyráželi také na výlety v domovině. Jenže s rozvojem nízkonákladového letectví mnoho z nás využívá více letů ročně a dovolené jsou také mnohem kratší,“ dodal. Pokud by se lidé navrátili k modelu, který byl běžnější ještě docela nedávno, přirozeně by se dosáhlo snížení letů.

Redukce počtu destinací výrazně přispívá ke snížení uhlíkové stopy. Podle CNN lze tímto způsob přispět do lokální ekonomiky také více smysluplným způsobem. Jednodenní výlety totiž přinášejí minimum peněz, ale zato vyvíjejí velký tlak na infrastrukturu. Názorně to lze vidět třeba v Benátkách, které se potýkají s množstvím turistů, mnozí z nich ale dorazí na jediný den. Podle Valerie Duflotové a Sebastiana Fagarazziho, kteří založili společnost Venezia Autentica, Benátky potřebují více uvědomělých turistů, kteří budou smýšlet více... Inu, udržitelně.

Sliby si nechte a konečně něco dělejte, apelovala Greta v Madridu

Evropa

Ideální je podle Francise létat přímými spoji, protože vzlet a přistání si vyžaduje velkou tvorbu emisí. Cestovatelům také radí, aby si vybírali letadlo, které palivo spotřebovává efektivně — společnost Norwegian podle průzkumu organizace International Council on Clean Transportation (ICCT) v tomto ohledu vede. Naopak nejhůře dopadly British Airways.

Některé aerolinky také nabízí nejrůznější programy na kompenzaci uhlíkové stopy, patří mezi ně aerolinky Qantas, Austrian Airlines, Air Canada, KLM, Brussels Airlines a další. Podle údajů KLM se počet pasažérů, kteří si připlatí kompenzaci uhlíkové stopy, meziročně zvýšil o 50 procent.

Lokální je nejlepší

Zodpovědné cestování ovšem nespočívá jen v samotné dopravě do destinace. Odvíjí se i od konkrétních činností na místě. Zlatou cestou je například jíst lokální jídlo. Potraviny, které pocházejí z místní produkce, mají nižší uhlíkovou stopu — to ostatně platí i pro tuzemský trh. Stejně tak další výrobky.

Na vytížených místech je dobré vyrazit někam mimo hlavní proud. Francis radí využít služeb lokálního průvodce, a především respektovat místní kulturu. Znamená to neznesvěcovat posvátná místa a obecně nenarušovat život domorodcům. „Dělejte věci, u kterých si budete jisti, že vaše peníze skončí skutečně u místních,“ dodává.

Pokud se potřebujete v dané destinaci přesunout, lepší než využít vnitrostátních letů, je nasednout třeba na vlak. Je ovšem jasné, že takové cestování vyžaduje mnohem více času. „To, kde utratíte peníze, nějakým způsobem pomůže k lepší budoucnosti dané destinace,“ myslí si Duflotová.

Stejný postup lze pak využít v podstatě i doma. Změna návyků — to, jak nad věcmi přemýšlíme — je koneckonců klíč.

Poslední dekáda bude nejteplejší v historii měření, varovali meteorologové

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám