Hlavní obsah

Indie se ponořila do barev, začal hinduistický festival Hólí

Novinky, mšv

V Indii započal jeden z nejbarevnějších a nejveselejších festivalů vůbec. Hólí je primárně duchovní ceremonie, která ale zároveň oslavuje i příchod jara a probouzející se život. Zatímco v Indii či sousedním Nepálu je silně nábožensky zakořeněn, volnější podobu festivalu převzal i západní svět. Házení barevného prachu lidem zkrátka velmi silně učarovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se slavil barevný svátek HólíVideo: Reuters

 
Článek

Hólí festival oslavují Indové a Nepálci, aby vyjádřili svoji lásku k nejvyššímu bohu Krišnovi, ale významů má mnohem víc. Ať už je to zmíněná oslava života či jara, nebo také vítězství dobra nad zlem.

Účastníci festivalu mají obvykle barevný prach či vodní pistolky s barevnou tekutinou a cílem není nic jiného než nechat barvy létat vzduchem a bavit se. Uvolněná oslava přitahuje kromě hinduistů také zahraniční turisty, přeci jen v Indii a Nepálu je tento obyčej nejvíce autentický.

Koná se i v Česku

„Je to fantastické. Jsme v Indii vůbec poprvé a také je to naše premiéra, co se týče oslav svátku Hólí,“ řekla pro Reuters britská turistka Emiley. Tradice se drží jak na venkově, tak i ve velkých městech. Slavilo se třeba i v Novém Dillí. „Hlavním poselstvím je, že musíme očistit naší mysl od diskriminace na základě kasty, vyznání nebo kraje původu, a ponořit se do barev přírody,“ vysvětluje jeden z obyvatel Dillí Anil.

Veselá a pestrobarevná tradice se ovšem nekoná pouze v Asii. Svou spontánností a bezprostředností učarovala i západnímu světu a již zcela běžně se koná třeba i v Evropě, ačkoli pozbývá svůj náboženský charakter. Hólí festival se několikrát konal už také v Česku a nebude tomu jinak i letošní rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám