Hlavní obsah

Ideální kemp by měl být udržovaný, plný atrakcí a otevřený non stop

Novinky, Lucie Poštolková

O prodloužených květnových víkendech se otevírají brány na 250 kempů. Příznivci kempování si v nadcházejícím měsíci budou moci vybrat z téměř 700 českých a moravských. Na otázku, jak by měl vypadat ideální kemp, odpovídalo 1497 respondentů v internetovém dotazníku.

Foto: Profimedia.cz

Velká část dotazovaných uvedla, že by v kempech ráda měla oddělené a udržované plochy pro stanování, skýtající dostatek soukromí a možnost připojení k elektřině. V ideálním kempu by mělo být možné postavit stan ve stínu.

Článek

Upravenost a udržovanost areálu, dostatek soukromí, odpovídající kapacita a kvalita sociálního zařízení, příjemný personál, větší počet atrakcí a sportovišť pro děti i dospělé – to jsou nejčastější požadavky návštěvníků kempů. Až nadcházející sezóna však ukáže, zda si připomínky téměř 1500  účastníků ankety vzali majitelé kempů k srdci.

Z průzkumu portálu www.dokempu.cz vyplývá, že bezmála 28 procent dotazovaných by si přálo, aby byla recepce v provozu nepřetržitě, tedy i v noci.

„Většina respondentů se shodla na tom, že restaurace v kempu by měla být otevřena do půlnoci. Mezi připomínky patří také otevírací doba obchodu, nejčastější požadavek je na provoz mezi sedmou a osmnáctou hodinou,“ řekl Jaroslav Skalka, marketingový ředitel portálu. Jak upozornil, v ideálním případě by měl kemp veřejně definovat, pro jakou cílovou skupinu je určen.

Čtyři typy návštěvníků kempu

„V zásadě lze účastníky ankety rozdělit do čtyř skupin: První skupina preferuje odpočinkovou dovolenou. Trvá na dodržování nočního klidu a nemá zájem o žádné aktivity, které by zvyšovaly hluk v kempu,“ objasnil Skalka.

Do druhé skupiny patří děti a jejich rodiče, kteří by v kempech rádi měli zábavné kroužky pro děti, loutkové divadlo, dětské diskotéky a cvičení. Pro další skupinu dotazovaných je ideální dovolená, jejíž program jim organizuje někdo jiný. Tito návštěvníci kempů mají zájem o letní kino, víkendové diskotéky, kulturní program, ale i organizované cyklovýlety a seznamovací večírky.

Poslední skupina hledá pravý opak – spontánní zábavu s přáteli, posezení u ohně, grilování. Z výsledků vyplývá, že není možné se zaměřit na všechny typy zákazníků, byť se o to mnozí stále pokoušejí.

Shodují se na ideálním vybavení hřišť

Většina účastníků ankety se naopak shoduje na ideálním vybavení sportovišť a dětských hřišť v kempech. Chybět by podle nich neměly klasické ruské kuželky, minigolf, hřiště na plážový volejbal nebo travnatý prostor pro freesbee. V případě dětských hřišť se vedle klasických prolézaček a houpaček objevovaly požadavky na skákací hrad, trampolínu nebo dětské lanové centrum.

Výzkum potvrdil, že návštěvníci českých a slovenských kempů kladou stále větší důraz na komfort a kvalitu služeb. „Velká část dotazovaných uvedla, že by v kempech ráda měla oddělené a udržované plochy pro stanování, skýtající dostatek soukromí a možnost připojení k elektřině. V ideálním kempu by mělo být možné postavit stan ve stínu,“ konstatoval Skalka.

Tři čtvrtiny dotazovaných by uvítalo chatky s alespoň pěti až šesti lůžky vybavené vlastním sociálním zázemím, kvalitními matracemi a čistým, nepotrhaným povlečením. Za samozřejmost je pak považovaný dostatečný počet čistých sprch, toalet a vařičů, stejně tak možnost přístupu na internet na recepci kempu.

Do průzkumu se zapojilo nečekaně vysoké množství rodin s dětmi, cyklistů a příznivců karavanů. „Tyto tři skupiny se zúčastnily průzkumu v míře o 50  až 60 procent vyšší, než by odpovídalo jejich zastoupení mezi běžnými návštěvníky,“ objasnil Skalka. „Z toho lze usuzovat, že právě tyto skupiny mají nejvíce výhrad ke stávající podobě kempů,“ dodal.

Do konce května probíhají také ankety o "Nejoblíbenější penzion" a "Nejoblíbenější hotel" na stránkách Dopenzionu.cz a Dohotelu.cz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám