Hlavní obsah

Hodně švýcarská, trochu italská a prostě kouzelná. Vesnice Morcote nadchne každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už název Morcote ve zvukomalebné italštině přesně vystihuje podstatu - je místem, kde prostě chcete být. A vesnice ve švýcarském kantonu Ticino není nadarmo nazývána perlou Luganského jezera a jednou z nejkrásnějších v celé zemi.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Morcote je jednou z perel jihu Švýcarska

Článek

Morcote jako by vypadlo z kulis středomořské romance. Najdete tu půvabnou promenádu omývanou křišťálově čistou vodou na jedné straně a domečky jako z pohlednice na té druhé. V této vesnici by popravdě žádný program nebyl potřeba, protože už samotné prosluněné dny vyplněné koupáním v jezeře, procházkami kolem něj a posedáváním v útulných restauracích by stačily k naprosté spokojenosti většiny zúčastněných.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

S příchodem západu slunce Morcote změní barvu.

Přesto si tu přijdou na své i milovníci historie, architektury a přírodních krás. Morcote je domovem jen asi 700 stálých obyvatel, a ač je v sezoně oblíbené, davů se tu stále ještě bát zdaleka nemusíte. Na břehu jezera leží světská část, kterou zdobí domy s půvabnými arkádami, a za nimi se v klikatých uličkách rozprostírá středověké centrum vesnice, která byla historickými prameny poprvé zmíněna už v 10. století.

Připravte si lýtka

Ve svahu se nachází církevní část, jejíž obdivování sice vyžaduje alespoň minimální fyzičku, ale výstup opravdu stojí za to. Křížová cesta čítající na 400 schodů stoupá ke kostelu Santa Maria del Sasso a za každým rohem čeká výhled, který se vám za vynaložené úsilí bohatě odmění. Zhlédnete také osmibokou kapli a historický hřbitov. Mě ale uchvátily výhledy přes historické střechy k opaleskujícímu jezeru v pozadí, majestátní palmy a kostelní věž.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Dobře ukrytá houpačka je při návštěvě vesnice takřka povinností…

Až úplně nahoře čeká houpačka, která je součástí projektu Swing the World, sdružující nejkrásnější světové výhledy při bezprostřední kratochvíli, která zdaleka není jen pro děti. Úspěch fotografií a videí na sociálních sítích je zde zaručen, protože výhled shora je vskutku dechberoucí.

A to platí dvojnásob při příjezdu po jezeře. Morcote kdysi bývalo rybářskou vesnicí, ze které strategická poloha na zhruba osm století učinila největší přístav na Luganském jezeře, který italským zbožím zásoboval celý region Ticino. Dnes samozřejmě slouží hlavně k volnočasovým vyjížďkám za okolními krásami, ale lodní doprava za italskými trhy s čerstvými sezónními produkty se v oblasti udržela dodnes.

Švýcarská vesnice MorcoteVideo: Jakub Kynčl, Novinky

Morcote totiž ztělesňuje to nejlepší jak ze Švýcarska, tak z blízké Itálie – úhlednost, organizovanost a bezpečnost na jedné straně a tu nejlepší gastronomii na straně druhé. Dát si v některé z restaurací přímo nad vodou skvělé italské těstoviny či rizoto, spláchnout jej sklenicí vína a zajíst miskou tiramisu či řemeslnou zmrzlinou patří k zážitkům, bez nichž by byla opravdu škoda odjet.

Jak do Švýcarska a jak se pohybovat po jeho území

Do Švýcarska se nejsnáze dostanete letecky. Pokud se po zemi nechcete pohybovat vlastním autem, je cesta letadlem nejefektivnější. Nejpraktičtější je let s aerolinkami Swiss do Curychu, který trvá pouze něco málo přes hodinku, na lince létají tři spoje denně.

Ideálním způsobem, jak i v rámci kratší dovolené vidět ve Švýcarsku co nejvíce, je pořízení Swiss Travel Passu (STP). S ním máte neomezené množství cest vlaky, autobusy, loděmi i městskou veřejnou dopravou spolu se vstupy do více než 500 muzeí a na některé lanovky.

Cena pro dospělého za třídenní pas do druhé třídy je asi 5850 korun, čtyřdenní vyjde na 7090 korun, osmidenní stojí 9816 korun a 15denní přijde na 11 680 korun. Děti do šesti let cestují zdarma, děti od šesti do šestnácti let cestují zdarma alespoň v doprovodu jednoho rodiče, samostatně za ceny o třetinu levnější. První třída vyjde zhruba o tři pětiny dráž.

Za zmínku rozhodně stojí i zdejší Scherrerův park, exoticky laděné terasovité zahrady, které si kladou za cíl přenést své návštěvníky časem i prostorem. Můžete v nich zhlédnout řecký chrám hned vedle siamských, indických či arabských staveb, vše doplněné o flóru typickou pro dané oblasti.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Morcote leží v poměrně příkrém kopci. I proto je tak malebné.

Z Morcote vedou značené turistické trasy s malebnými výhledy pro zdatnější návštěvníky a jen 15 minut jízdy autobusem je vzdálen tematický park Swissminiatur v Melide, který pobaví jak děti, tak dospělé. Skutečnost, že nepotřebujete vlastní dopravní prostředek, abyste se dostali i do nejzazších cípů překrásné země helvétského kříže, je z jednou nepopiratelných výhod státu. Hromadná doprava funguje jako hodinky – vlaky, autobusy, lodě i lanovky nevyjímaje. A jezdit vlakem po Švýcarsku je zábava sama o sobě. Výhledy z oken totiž opravdu neomrzí…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám