Hlavní obsah

Fotograf pořídil unikátní záběry opuštěného sovětského kosmodromu

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Alexandr Kunas se vydal napospas kazašské poušti, aby objevil tajemství budovy bývalého sovětského kosmodromu. V jednom z hangárů našel dva vesmírné kosmoplány a spoustu dalších zařízení potřebných k cestě do vesmíru. Sověti je tu vyrobili v rámci programu Eněrgija-Buran, který byl ukončen krátce po pádu SSSR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobrodruzi objevili v poušti dvě opuštěné testovací kosmické lodiVideo: Caters News, AP

 
Článek

Rus Alexandr Kunas začal fotit před pěti lety. Před půl rokem se rozhodl, že pořídí záběry objektu, který je tak trochu z ruky — cesta kazašskou pouští vedoucí k bývalému sovětskému kosmodromu je dlouhá téměř 40 kilometrů. „Je zábava objevovat místa, kam se jen tak někdo nedostane. Díky tomu jsou moje záběry unikátní,” nechal se slyšet Kunas.

„Šli jsme celou noc, protože oblast je stále zabezpečená a my jsme nechtěli, aby nás během dne někdo viděl,“ řekl fotograf. Když po dlouhé cestě pouští s těžkým báglem na zádech konečně dorazil k jednomu z hangárů, byla pořád ještě tma a nebyl si tak jistý, zda je na místě správně. Pak ale blesk z jeho fotoaparátu zachytil křídlo jednoho z kosmoplánů.

Slavný start, smutný konec

Sovětský program Eněrgija-Buran byl reakcí na americký projekt raketoplánu Space Shuttle. Kosmoplán Buran podle několika zdrojů ten americký v mnohém předčil. Hlavní rozdíl spočíval v tom, že mohl vykonat let a přistání v automatickém režimu.

Nicméně dva stroje určené k letům do vesmíru, které Kunas našel, byly testovací. Kosmoplán, který jako jediný z Bajkonuru odstartoval, se jmenoval Orbiter 1K1. Jenže z kosmodromu vzlétl jen jednou a také naposled. To bylo 15. listopadu 1988. 13. května 2002 se po větrné smršti propadla střecha hangáru, zemřelo při tom osm lidí a kosmoplán byl zničen.

Jedinou chybou sovětských kosmoplánů tak bylo, že se je vlastně nikdy nepodařilo využít. Program na jejich výrobu byl ukončen prezidentem Borisem Jelcinem roku 1993 pro nedostatek peněz a složitou politickou situaci.

Podle Caters TV strávil Alexandr Kunas v Bajkonuru tři noci. „I když jsme tu byli sami, moc jsme se tak necítili. Bylo to jako spát v domě, kde je duch. Duch Sovětského svazu,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám