Hlavní obsah

Flora ukáže krásy české krajiny

Právo, Miloslav Hradil

Krásy české krajiny chtějí netradičně připomenout organizátoři letního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční 15. až 18. srpna na olomouckém výstavišti.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Veletrhy Flora lákají na olomoucké výstaviště každý rok desítky tisíc návštěvníků.

Článek

Největší akci svého druhu v České republice tentokrát nebudou dominovat květiny, byť i ty budou moci návštěvníci v hojné míře obdivovat. „Ryze české téma letní Flory klade důraz na kvalitu a bohatství české přírody. Provede návštěvníky ovocným sadem, chmelnicí, vinicemi i poli v období žní,“ prozradila ve čtvrtek ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Autorkou ústřední expozice v pavilonu A je Pavlína Švecová, která přitom úzce spolupracuje s Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně, která letos slaví stoleté výročí svého vzniku.

Na Floře se představí šest desítek vystavovatelů, přičemž významné zastoupení budou mít tentokrát ti, kteří se zabývají produkcí či zpracováním léčivých, aromatických a kořeninových rostlin.

„Návštěvníci se dozvědí vše zajímavé o těchto plodinách i jejich škůdcích či opylovačích,“ poznamenala garantka akce Jana Gernešová. Chybět přitom nemají ani ukázky, třeba lisování olejů ze semen.

Českými vinicemi, sady, rybníky a mokřady provede návštěvníky Flory v pavilonu B výstaviště Český zahrádkářský svaz a Svaz školkařů České republiky, který tu oslaví sté výročí svého vzniku.

Český svaz včelařů pak nabídne pohled na českou krajinu z včelí perspektivy a hodlá návštěvníky inspirovat k pěstování medonosných rostlin. Ve výzkumnou laboratoř rostlin se promění pavilon H, kde návštěvníci spatří ukázky laboratorních technik. „Seznámí se i s novými trendy, výzkumy a inovacemi ze světa rostlinné říše,“ doplnila Gernešová.

Na veletrh vlakem

Souběžně s letním veletrhem Flora se v areálu olomouckého výstaviště uskuteční i letní zahradnické trhy, na které se chystá zhruba 150 prodejců. Nabídnou květiny, rostlinný materiál, zahradnické pomůcky a hobby potřeby.

Akce doprovodí odborný a kulturní program. Při cestě na Floru vlakem bude možné využít zvýhodněnou jízdenku VLAK+Flora. Sleva činí 50 procent na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v ČR. Aby byla jízdenka se slevou uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah ve foyer pavilonu A.

Reklama

Výběr článků

Načítám