Hlavní obsah

Ostrov Aruba láká na celoroční léto a plavby ponorkou okolo korálů

Aruba se u analytické společnosti Future brand umístila v první TOP 5 zemí v sekcích nejlepší relaxace, pláže, outdoorové aktivity a místní osazenstvo. Díky tomu se tento malinký ostrov v Karibiku stává stále populárnější destinací pro vysluněnou dovolenou. V roce 2009 vstoupla návštěvnost této nizozemské autonomní oblasti o 51% a získala i uznání od turistických odborníků.

Článek

V současné době láká ostrov Aruba turisty také na ojedinělý zážitek – projížďku ponorkou okolo spletitých korálů v hloubce 40 metrů pod hladinou moře. Ponorka nese jméno Atlantis a vyráží kousek od Renaissance Resortu v západní, turisticky nejvíce osídlené části ostrova Aruba.

Celý prostor ponorky je příjemně klimatizovaný a prostorný, takže se nebudete cítit nikterak stísněně. Jakmile se ponoříte pod vodní hladinu, školený průvodce vás začne seznamovat s krásami karibských hlubin. Budete proplouvat okolo pestrých korálových útesů, zařadíte se do hejna ryb a také minete dvojici lodních vraků. Jedinou vadou na kráse je finanční „doprovod“ celé akce. Za jeden takový výlet zaplatíte v přepočtu okolo 1600Kč.

Z písku do žlabu

Ale nejenom místní ponorka patří k těm nejlepším vodním zážitkům. Arubské pláže jsou považovány za jedny z nejpanenštějších na světě. Své místo si zde najdou jak adrenalinoví surfaři a kiteboardaři, tak i prostí „cachtalové“. Velmi populární jsou pláže Palm Beach a Eagle beach na sever od hlavního města Oranjestad, které svým megalomanským pojetím připomínají reklamy na Bacardi se zlatým pískem v pozadí, roztančenými slunečníky a tyrkysovým „mořským zrcadlem“ u horizontu.

Vyjet si zde na dovolenou sice nepatří mezi ty levnější záležitosti, naoplátku ale získáte velmi exkluzivní a stylový pobyt v rezortech s vysokou úrovní služeb, kde můžete holdovat skvělým plážím, sportu nebo třeba výletům pod moře a do okolí. Pobytové zájezdy zde nabízí několik cestovních kanceláří.

Velmi frekventovaným turistickým bodem je zdejší „Přírodní most“. Tento obrovský skalní monolit z korálových útesů se postupem času vytesal do tvaru mostu, který je dlouhý 30 metrů a vysoký 7 metrů. Most vede přes rozbouřenou vodní hladinu a je pravděpodobně nejfotogeničtějším úkazem na ostrově.

Želví kameramanka?
Letos v červnu média přinesla velmi bizarní informaci. U břehů Floridy objevil jeden muž v moři podvodní kameru, která byla prakticky v neporušeném stavu. Na pásce byly nahrané snímky potápěčů, ale i záběry, které kamera nahrála již bez svého majitele.Po dlouhém pátrání se nakonec vlastník této kamery našel a to neskutečných 1800 kilometrů od místa nálezu – na Arubě. Vysvětlení, jak se kamera mohla během své cesty zapnout je nasnadě. Nálezce kamery se podle nahraného materiálu domnívá, že kameru si chtěla „ohlodat“ hladová želva a při této snaze zmáčkla tlačítko nahrávání.

Vedle přírodních vodních dominant ale na Arubě najdete i jejich pompézní „umělou“ alternativu – tedy akvapark Morgan´s island. Tento vodní kolos, který zaobírá plochu 28 000 metrů čtverečních, je v místních turistických příručkách nováčkem, neboť zde stojí něco málo přes rok. Navíc se může pochlubit i několika superlativy. Předně se jedná o největší vodní park v celé Latinské Americe s více než 20 tobogány. Ten nejžádanější z nich je navíc i druhým nejvyšším tobogánem na světě.

Aruba z koňského hřbetu

Aruba ale nabízí i další atrakce, které můžete v případě „plážové horečky“ vyzkoušet. Jednou z nejoblíbenějších aktivit je projížďka po ostrově na koňském hřbetě. Skoro 20% ostrova totiž zaobírá národní park Arikok, po kterém se potulují leguání, kozy, divocí osli apod. Hlavní vegetací jsou zde různé druhy vzácných kaktusů, aloe a tropické květiny.

Skrz park vede několik cestiček, které jsou vhodné právě pro vyjížďku v sedle. Pokud tedy využijete služeb jednoho z mnoha rančů, můžete strávit den v karibsko-westernovém stylu. Většina turistů si nemůže tento zážitek vynachválit: „Byly to skutečně dobře investované peníze. Předem jsem si na internetu objednala trasu, kterou chci jet, poté jsem už jenom přišla, dostala koníka pro úplné amatéry a neměla jsem v sedle žádný problém,“ říká jedna z účastnic vyjížďky.

Výlet v sedle ale nemusí být pouze projížďkou bez konkrétního cíle. V okolí parku se nachází několik zajímavých míst, které vybízejí k návštěvě. Jedním z nich se jeskyně Fontein, kde se nacházejí na zdech pravěké malby arawackých indiánů. Dojet můžete i k již zmíněnému „Přírodnímu mostu“ nebo také k opuštěným zlatým dolům, kde se v 19. století natěžilo přes 1,3 milionů kilogramů zlata.

Nenechte si ujít:
Maják CaliforniaMaják v severozápadní části ostrova byl postaven na začátku 20. století. Dnes ale není veřejnosti přístupný. Hlavní pozornost poutá velké golfové středisko Tierra del Sol, které disponuje 18jamkami.
Tunel lásky90 metrů dlouhý tunel nese své jméno podle tvaru vstupního portálu ve tvaru srdce. Poblíž se nacházejí jeskyně Guadirikiri, jejichž stropy pokrývají desítky neškodných netopýrů.. Dvěma otvory sem vstupuje slunce, které vytváří velmi efektní hru světel.
Kaple Alto VistaVysoko nad mořem stojí na opuštěné mýtině nejstarší kaple ostrova. Její žluté stěny vztyčili Indiáni společně se Španěly a brzy se kaple stala poutním místem. Ke kapli navíc vede působivá cesta lemovaná bílým kříži.

Související články o Karibiku:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o ostrově Tonga, Barbadosu, pyramidách, tipech na adrenalinovou dovolenou nebo Cestě kolem světa. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Karibiku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená Karibik:

Podívejte se perlu Nizozemských Antil, kde se můžete slunit na nejkrásnějších plážích v Karibiku, nebo se prohánět mezi kaktusy v koňském sedle.

Prožijte dovolenou v kreolském stylu poblíž nejrušnějšího centra Martiniku, Pointe du Bout v Trois Islets, s obchůdky, restauracemi, bary a marinou v okolí.

Devět dní na ostrově, který nese přezdívku „Malá Anglie“ zaujme především svými výbornými podmínkami pro potápění.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Co vás na Arubě láká nejvíce?
dlouhé pláže a čisté moře
59,1 %
jedno roční období - slunečné léto
11,2 %
kvalitní hotely a ubytování
2,4 %
oblast Karibiku
13,9 %
golfový resort Tierra del Sol
0,9 %
dobré podmínky k potápění
5,5 %
projížďka ponorkou
7 %
Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na ostrov Aruba

1. Pokud se chystáte na Arubu, připravte se, že si sáhnete hluboko do kapsy. Letní týdenní dovolená se všemi poplatky přijde zhruba na 60-65 tisíc korun.

2. Nejlepší způsob, jak se po Arubě pohybovat je autem. Půjčovné stojí v průměru okolo 60USD.

3. Pokud se rozhodnete, že šnorchlování vás dostatečně nenaplňuje, můžete zkusit regulérní ponor s přístroji. Cena za jeden ponor činí 35 USD.

4. Pokud budete v restauracích platit v amerických dolarech, nedávejte již spropitné. To je totiž obsaženo v měnovém přepočtu. V amerických dolarech totiž automaticky platíte o 10-15% více než v arubských florínech.

5. Dovolená na Arubě se nejvíce vyplatí v červnu a září. To zde panují vysoké teploty, které jsou doprovázeny drobnou vlhkostí. Červenec či srpen zde naopak patří k nejsušším měsícům.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám