Hlavní obsah

Egypt se pochlubil opravenými starověkými památkami

Novinky, Martin Vlk

Egyptské ministerstvo památek v neděli 9. července odhalilo tři nově obnovené starověké islámské stavby ve staré Káhiře. Jejich opravy trvaly více než dva roky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Káhiře odhalili tři zrekonstruované antické památky Video: Reuters

 
Článek

Zrekonstruovaná starověká výuková hala, kopule jedné z mešit a část starověké cesty symbolizují bohatou islámskou historii města.

Projekt byl součástí iniciativy egyptského ministerstva památek, které chce postupně opravovat poškozené části historické Káhiry, která náleží ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO.

Všechny tři památky byly postaveny mezi roky 1300 a 1537. Opravy se týkaly zejména obložení a cihel, vše bylo po mnoho let poškozováno přírodními vlivy.

Ministr památek Chálid Ananí při slavnostním představení opravených staveb pro Reuters zmínil, že zatímco konflikty na Blízkém východě mají podíl na poškozování a ničení mnoha historických památek, Egypt je odhodlán svá významná místa opravovat.

Restaurování bylo součástí projektu HCRP (Historic Cairo Restoration Project), který slouží pro obnovu historických památek v Káhiře. Opravy z velké části financovalo ministerstvo památek, celková částka se vyšplhala na 9 miliónů egyptských liber (asi 11,5 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám