Hlavní obsah

Dovolené v cizině lze využít k výhodným nákupům

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolenou v zahraničí lze v letních měsících často využít i k výhodným nákupům, zejména oblečení a dalšího sezónního zboží. Období slev ovšem trvá v jednotlivých zemích Evropské unie různě. Zatímco například v Belgii, Švédsku či Irsku probíhají slevové akce pouze do konce července, třeba v Německu si je možné nízké letní ceny užít až do konce září. V Rumunsku dokonce ještě o měsíc déle.

Foto: Profimedia.cz

V Německu výprodeje tradičně začínají až poslední pondělí v červenci. Ilustrační foto

Článek

„Z klasických dovolenkových destinací můžeme cestovatele upozornit na Francii, Itálii a Řecko, kde slevové akce nedávno začaly a budou trvat do konce srpna,“ řekl Právu poradce pro komunikaci Evropského spotřebitelského centra ČR Ondřej Tichota. Návštěvníci Kypru se podle něj do sezóny slev strefí v srpnu. V Bulharsku výprodeje začínají koncem července a trvají měsíc.

Ve Španělsku čas slev určují úřady

Ve Španělsku jsou slevy v obchodech obvykle šest týdnů v průběhu července a srpna a jejich začátek podle Tichoty závisí na tom, jak je určí úřady jednotlivých autonomních oblastí. Také v Lucembursku je období letních slev úředně regulováno. „Je tam upraveno speciálním předpisem a trvá každoročně pouze od 26. června do 10. července. Tam tedy můžeme na slevy vyrazit nejdříve až příští rok,“ poznamenal Tichota.

V jiných zemích, třeba v Británii, Lotyšsku či na Maltě, si obchody podle něj určují období slev zcela podle svého uvážení, a nedá se tak přesně určit, kdy tam za výhodnými nákupy vyrazit. V Německu výprodeje tradičně začínají až poslední pondělí v červenci.

Letos ale deštivé počasí v první polovině června a s tím související snížení poptávky po jarním a letním sortimentu dohnalo mnoho tamních obchodníků k tomu, že na nic nečekali a začali zlevněné zboží nabízet s více než měsíčním předstihem. Například prodejci v saském Lipsku už v polovině června snížili ceny plavek, triček a kraťasů o 25 až 50 procent. Na podobné slevy bylo na začátku tohoto měsíce možné narazit také v sousedním Polsku.

V Česku začal výprodej v červnu

V Česku letos obchodníci kromě jarního a letního oblečení zlevnili až o 80 procent také například sportovní potřeby či nábytek. Hlavní výprodeje v českých obchodech začaly rovněž již v průběhu června, a přestože s uvolňováním skladů výhodné ceny postupně mizí, zřejmě jako každý rok vydrží u některých prodejců až do konce prázdnin. S nabídkou letních slev letos přišla už i řada internetových obchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám