Hlavní obsah

Do Rumunska autem za Drákulou, horší než na českých dálnicích to nebude

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dobrodružnou dovolenou se nemusíte vydávat do pralesů či pouští jiných světadílů. Stačí sednout do auta a vyrazit do rumunských Karpat. Kromě tajuplné cesty za příběhem krvelačného hraběte Drákuly je i jízda po místních silnicích někdy tak trochu horor. Ale Čech zocelený stavem tuzemských dálnic přežije leccos.

Foto: Profimedia.cz

Automobilová doprava má v Rumunsku trochu jiná pravidla, než na která jsou Češi zvyklí.

Článek

Když v roce 1897 napsal Bram Stoker román o rumunském upírském vládci Drákulovi, zcela jistě netušil, kolik turistů se kvůli jeho knize později vydá do Karpatských hor. Tento příběh je stále živý, i dnes je častým motivem pro výlet do hor severní Transylvánie. Právě místní zalesněné údolí Birgau je totiž dějištěm onoho děsivého příběhu o upírském knížeti.

Vlad III., žijící v 15. století, získal přízvisko Drákula po svém otci Vladovi II. Tomu se říkalo Drak, protože byl členem Dračího řádu císaře Zikmunda. Vlad III. byl znám svojí krutostí a oblíbeným způsobem vraždění. Své nepřátele nechával obvykle napichovat na kůl.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Vlada III., který je proslulý svojí krvelačností a stal se tak předlohou románu Drákula.

Po své smrti byl v roce 1476 pohřben na neznámém místě. Podle legendy mu byla hlava oddělena od těla a leží zakopaná pod prahem některého ze stovek rumunských kostelů. Vyzbrojeni mapou a Stokerovým románem se můžete i vy vydat po krvavých stopách Drákulova příběhu.

Skučení vlků místo ukolébavky

První zastávkou může být již zmíněné údolí Birgau. Tamní městečko Bistrita nabízí ubytování v hotelu Zlatá koruna (Coroana de Aur), který je pojmenovaný podle hostince, v němž se zastavovala postava Jonathana Harkera v hororovém románu Drákula. Pokud se sem vypravíte v zimě a trochu zbystříte, možná zaslechnete v noci vytí vlků, které se tu rozléhá.

Foto: Profimedia.cz

Údolí Birgau je v románu irského spisovatele jedním z míst spjatých s hrabětem Drákulou.

Zatímco turistické průvodce vydávají za Drákulovo sídlo zámek Bran, reálie posílají cestovatele ke zřícenině hradu Poienari v pohoří Fagaraš. K té je potřeba vystoupat po 1400 příkrých schodech vybudovaných na skále. Odměnou za vynaloženou námahu je nejen prohlídka zříceniny, ale také výhled na temné lesnaté okolí.

Foto: Profimedia.cz

Zřícenina hradu Poienari je historicky doloženým sídlem krutovládce Vlada III.

Dalším tipem na cestě za Drákulovým tajemstvím je město Targovistě, které bylo v 15. století centrem oblasti Valašsko. Chvíli tu pobýval i Vlad III., jehož život blíže představuje výstava v Knížecím Dvoře. Město stojí za návštěvu i kvůli ostatním historickým památkám. Navíc je návštěvníky označováno za jedno z míst s nepříjemnější atmosférou, co se Rumunska týče.

Foto: Profimedia.cz

Město Targovistě bylo na chvíli sídlem knížete Drákuly. Vypráví o tom i tamní výstava mapující jeho život.

Reflexní vesty s sebou

Ať už se ale po Rumunsku vydáte za Drákulovým příběhem podle knihy, historických faktů, nebo úplně jinam, držte se praktických rad usnadňujících cesty po místních komunikacích. Ty doporučují zabalit tolik reflexních vest, kolik pasažérů auto veze. Zdejší řidiči si s bezpečností příliš hlavu nelámou, takže zvýraznit se vestou je dobré i v případě zastávky podél cesty na rychlý odpočinek.

Přísný zákaz tu platí pro spaní v autě, dokonce i na parkovištích a odpočívadlech. Z říše snů by vás totiž velmi rychle mohli vytrhnout policisté, kteří tento přestupek často pokutují. Počítejte také s řadou rozbitých silnic a rychlou jízdou rumunských řidičů, kteří mimo jiné neradi dávají přednost. Pokud se ale předem na tento chvílemi nesnadný terén připravíte, můžete zažít příjemnou dovolenou s příslibem tajemna a rozšířením znalostí dějepisu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám