Hlavní obsah

Do Humpolce za Hliníkem, Janem Žižkou i Indiány a na hrad Orlík

Právo, Ludmila Žlábková

Město Humpolec se na sklonku 20. století zřejmě nejvíce proslavilo nikým nespatřenou postavou studenta Hliníka, který se v populárním českém filmu Marečku, podejte mi pero odstěhoval právě do tohoto městečka na Vysočině. Mezi další zajímavosti města patří hrad Orlík a interaktivní výstava z dějin severoamerických indiánů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem.

Článek

Místní obyvatelé si Hliníka považují natolik, že mu v roce 2002 odhalili v městském parku Stromovka pomník. Hliník sám není ale to jediné, proč se do Humpolce vypravit. Je tu totiž mnohem více zajímavostí a památek, kterými se mohou místní pochlubit. Včetně například zříceniny hradu Orlík, která sice neleží přímo ve městě, ale vypíná se na sousedním kopci, takže tvoří dominantu krajiny.

Procházka místními zajímavostmi

Jako první seznámení se zdejší architekturou a historií je pro návštěvníky připravena městská naučná stezka Po stopách historie, procházející nejstaršími částmi města. Je dlouhá bezmála pět kilometrů a jejích deset zastavení představí například zdejší kostely (katolické i evangelické), bývalou židovskou čtvrť se synagogou nebo Gočárův dům, významnou památku funkcionalistické architektury, před níž je umístěn pomník T. G. Masaryka.

Pokud nebudete po procházce ulicemi města příliš unaveni, můžete navštívit Včelařský skanzen, který byl u příležitosti oslav sta let organizovaného včelaření na Humpolecku zpřístupněn v září 2007. Nachází se ve Včelařském domě č.p. 254 na Dolním náměstí.

Městečko se do dnešní podoby rozrostlo z původního středověkého strážného místa, ležícího uprostřed pohraničních hvozdů. Už tehdy tudy vedla důležitá obchodní stezka z Prahy na Moravu. A i dnes v těsném sousedství města denně proudí tisíce aut. Humpolec totiž leží zhruba uprostřed trasy naší nejstarší dálnice D 1, spojující hlavní město s Brnem.

Ve městě se narodil Jan z Humpolce, později zvaný Jan Želivský, spojenec Žižkův a účastník první pražské defenestrace. Z nedalekého Kaliště pochází hudební skladatel Gustav Mahler, z Humpolce je i režisér Jindřich Honzl nebo významný český antropolog Aleš Hrdlička.

Od indiánů do Žabáku

Po něm je pojmenováno nejen zdejší gymnázium, ale i místní muzeum, kde slavného rodáka připomíná v jedné části moderně pojatá antropologická expozice, ve druhé zase nechybí interaktivní expozice z dějin severoamerických indiánů. Má připomínat vědcův americký pobyt a největší zájem vzbudí asi u dětí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Výstava ze života severoamerických indiánů není pouze přehlídkou fotografií, ale díky figurínám, opravdovému teepee a dalším předmětům se líbí i nejmenším dětem.

V muzea ale nechybí ani výstavní sál přibližující život na Humpolecku v minulých dvou staletích. Národopisná expozice si všímá postupu při zpracování lnu, nechá nahlédnout do kuchyně a hospodaření našich praprababiček nebo představí základní typy místní lidové architektury.

Letošní novinkou pak je expozice mapující loutkářství v Humpolci a okolí. Vždyť první loutkové představení tu místní ochotníci sehráli v roce 1906 a s menšími přestávkami hrají dodnes.

Najde se prostor i pro zábavu

Pracovníci muzea využili dosud nepřístupných prostor v kamenném podzemí, kde byl v minulosti sklad pevných paliv, a díky různým nikám a zákoutím tu vybudovali pohádkový svět, který zaujme nejen děti, ale i jejich doprovod.

Zejména v parních letních dnech pak určitě potěší osvěžení na koupališti Žabák. Otevřeno je denně od 10 do 19 hodin. K dispozici je velký bazén, rozdělený na plaveckou část (hloubka 130–180 cm) a relaxační část (hloubka 125 cm) se širokou skluzavkou, dvěma chrliči, s bočními masážními tryskami, perličkovou masážní lavicí a divokou řekou. Pro nejmladší je určeno dětské brouzdaliště se skluzavkou a atrakcí zvanou Pumpa.

Hrad Orlík
www.hrad-orlik.cz Otevírací doba o prázdninách: denně 9–18, vstupné: 20 korun, snížené 10 korun. Prohlídka samostatně bez průvodce. Příjezd: Hrad se nalézá 2 km severně od města Humpolec směrem na Havlíčkův Brod (dálnice D 1 - exit 90), v Českomoravské vrchovině. Parkování: V obci Rozkoš, 300 metrů od hradu (zdarma)

Rady na cestu

Infocentrum

Havlíčkovo náměstí, přístup k internetu. Otevírací doba: denně 8–12 a 13–17, v sobotu a neděli (jen o prázdninách) 10–15,

Vyhlídková věž kostela sv. Mikuláše.

Otevřeno: denně 10-16. Vstupné: 10 korun, děti do 125 cm zdarma.

Muzeum Dr. Aleše Hrdličky.

Otevřeno: úterý až pátek 8–12 a 13–16, ve středu do 17 Vstupné: 30 korun, zlevněné 20, rodinné (2+2) 60 korun.

Koupaliště Žabák.

www.zabak.estranky.cz Otevírací doba: denně 10–19 (o prázdninách), Vstupné: celodenní 70 korun, zlevněné 50, rodinné 200 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám