Hlavní obsah

Českých turistů přibylo nejvíc v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tradiční baště českých turistů Chorvatsku letos přibude návštěvníků z tuzemska, loni tam cestovalo 750 000 Čechů. Ještě větší relativní nárůst je znát u Itálie. Vyplývá to z průzkumu Práva mezi prodejci cestovního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Turisté na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu (ilustrační foto).

Článek

„Opravdu velký růst zájmu v porovnání s loňskem vidíme u Itálie, kam letos směřuje až dvojnásobně více Čechů. Naopak Chorvatsko roste zhruba jen o 15 procent, protože do něj si lidé našli cestu i vloni. Pro Čechy to byla taková ta hlavní mořská jistota dostupná autem,“ řekl Právu mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

ERV se specializuje právě na prodej cestovního pojištění. Podle mluvčího výrazně roste také zájem o letecké destinace Egypt a Turecko, zhruba o 60 procent, protože vloni ještě lidé častěji volili cestu vlastním autem do bližších zemí v obavách z koronavirových problémů. Jejich údaje vycházejí z letošního prvního pololetí. Itálii pomohlo i to, že je oblíbenou zimní destinací.

Oficiální čísla návštěvnosti zemí zveřejňuje ministerstvo zahraničí až na podzim a statistici ještě s větším odstupem.

Egyptská oáza Síwa láká na jezera slanější než Mrtvé moře. O turisty tam nezavadíte

Cestování

Mezi přední destinace z hlediska prodejů pojištění patří u ERV po Chorvatsku a Itálii Španělsko, Rakousko a Řecko. Divoký upozornil, že každá pojišťovna má specifickou klientelu, u nich se o něco více relativně prodávají letecké destinace než třeba zmíněné Chorvatsko.

V jejich žebříčku chybí Slovensko, které by podle tradičních statistik návštěvnosti mělo být také v první pětce. Pojištění na Slovensko se více prodává u konkurentů, navíc část lidí tam jezdí bez pojištění. Na základě mezivládní dohody si navzájem zdravotní péči hradíme a pro běžné ošetření stačí evropská kartička pojištěnce. Ale pozor, nehradí třeba výjezdy horské služby.

Osm a půl dne

Podle mluvčí pojišťovny UNIQA Evy Svobodové se jejich cestovní pojištění v létě nejčastěji využívá v Chorvatsku, Řecku, Itálii a na Slovensku. V zimě to bylo v Rakousku, Itálii. V regionu Evropy prodávají jednotné pojištění, vychází proto z počtu řešených situací, což o návštěvnosti také vypovídá.

„V poslední době přibývají i exotické dovolené na Maledivách, Zanzibaru, Madagaskaru nebo Réunionu,“ dodala Svobodová.

Podle dat portálu Frenkee, online zprostředkovatele cestovního pojištění, dominují letos v létě mezi Čechy tři hlavní lokality. Do Chorvatska a Itálie se v první polovině prázdnin vypravila téměř třetina z nich, do sousedního Rakouska dalších patnáct procent. Průměrně pak letos na dovolené tráví v kuse osm a půl dne.

Benátky zažívají nápor turistů jako před pandemií

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám