Hlavní obsah

Čepovat pivo na palubě budou jako první na světě nizozemské aerolinie

Novinky, mšv

Všichni pasažéři, kteří žíznili na palubách letadel po lepším pivu, by měli zbystřit. Nizozemské aerolinie KLM budou jako první na světě zlatavý mok čepovat přímo na palubě. Na spolupráci se společnost dohodla s holandským pivním gigantem Heineken.

Foto: Profimedia.cz

Na palubě se bude čepovat Heineken.

Článek

Novinka bude zavedena po letech experimentování s designem sudů, který se musel přizpůsobit vysoké nadmořské výšce. Heineken nakonec dokázal přijít s inovativním tvarem a prototyp bude použit na evropských linkách společnosti KLM.

Původně se měla služba spustit už na začátku července, ale odkládá se, dokud nebude zajištěn potřebný bezpečnostní certifikát od Úřadu pro civilní letectví. Jakmile projekt dostane zelenou, spustí se na palubách letadel nefalšovaná hospoda.

„Vždy hledáme typické nizozemské produkty, které by nás odlišily od ostatních společností,“ řekla viceprezidentka společnosti Miriam Kartmanová. „Heineken je náš pivní partner mnoho let a oba víme, že zákazníci si čepovaného piva cení víc než plechovkového,“ dodala.

Vyrobit sud byla výzva

Edwin Griffioen z Heinekenu, který produkt pro potřeby letadla uzpůsobil, tvrdí, že nebylo jednoduché se poprat se všemi výzvami a odlišnostmi, které například vysoká nadmořská výška zahrnuje. Vzduchem hnané pípy, které jsou obvykle používány, jsou v letectví navíc zakázané.

„Tlak vzduchu v letadle je mnohem nižší než v normální nadmořské výšce, klasická pípa by nefungovala a jen by vytvořila obří množství pěny,“ tvrdí.

„Dále jsme museli zapracovat na chlazení, kompresoru nebo jídelním vozíku,“ dodává Griffioen. „S tíhou v srdci jsme museli od chlazení upustit, protože by se do celého konceptu už nevešlo.“

Pasažéři nemusejí mít ale o teplotu piva strach. Vozíky byly totiž přetvořeny na obří termosky, které udrží konstantní teplotu pět stupňů Celsia. Nezměnila se ani chuť nápoje. Aerolinie KLM doufají, že novinku představí na vybraných letech už od příštího měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám