Hlavní obsah

Čarokrásné rampouchy u zamrzlého vodopádu lákají davy turistů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pohádkové ledové království se proměnilo okolí vodopádu Chu-kchou v Číně. Oblast, kde se setkává severozápadní provincie Ša-an-si a severní provincie Šan-si, tak v zimním období přitahuje nekonečné proudy turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úchvatná scenérie okolo zamrzlého vodopádu v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli vysoké vlhkosti a frontě velmi studeného vzduchu přimrzá voda v okrajových částech vodopádu téměř hned, jak dopadne. Vytváří se tak desítky nádherných rampouchů. Podle pozorovatelů se pod slunečními paprsky stříbřitě lesknou.

Chu-kchou je druhý největší vodopád v Číně. Leží 165 kilometrů západně od města Fen-si v provincii Šan-si a 50 kilometrů východně od města I-čchuan v provincii Ša-an-si. Šířka vodopádu se mění s ročním obdobím, pohybuje se obvykle okolo 30 metrů. Nicméně při povodních se rozšiřuje až na 50 metrů.

Horami Chu-kchou protéká Žlutá řeka (Chuang-che), její koryto je nejprve úzké, dál se zvětšuje společně s rychlostí a sílou proudu. Následně ústí do vodopádu Chu-kchou, který je 15 metrů vysoký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám