Hlavní obsah

Brač: malebný ostrov z bílého kamene zve na dovolenou i v září

Právo, Blanka Kovaříková

Tento jadranský ostrov pro sebe objevili Češi dávno před ostatními cizinci – podobně jako Makarskou riviéru či Dubrovník. Není divu, že vůbec první hotel, který kdysi postavili v Supetaru, správním středisku Brače, se jmenoval Praha. Dnes po něm sice není ani památky, zato Čechy tu potkáte každou sezónu.

Výlet na chorvatský ostrov Brač

 
Článek

Supetar je totiž prvním městem, kam se dostanete z pevniny trajektem ze Splitu. Je to také nejrušnější místo na Brači, kde se v létě pořádá divadelní festival a hotelové diskotéky zvou k tanci až do ranních hodin.

Stačí ale popojet pár kilometrů a ocitnete se v mnohem klidnějších lokalitách. A pokud se sem vypravíte v září, budete mít pocit, že jste na ostrově téměř sami.

Foto: Zdeněk Kovařík

Splitska svým názvem napovídá, že je menší, bračskou sestřičkou Splitu.

Výlet do minulosti

Silnice ze Supetaru se pěkně klikatí a záleží jen na vás, jak daleko pojedete. Můžete objet ostrov kolem dokola a prohlédnout si všechny malebné zátoky, ale můžete se pustit i do vnitrozemí a objevit netušené kouzlo osad, kde se téměř zastavil čas. Jen pasoucí se ovečky turistu ujistí, že i tady je život.

Foto: Zdeněk Kovařík

Vůbec nejstarší trvale osídlenou osadou na Brači je Škrip, kde se první obyvatelé usadili v 11. století před Kristem. Najdete tu nejvýznamnější starochorvatskou stavbu na ostrově – kostel sv. Ducha z 9. století, který byl zdařile restaurován v roce 1995. V kostele se nachází hrobka rodu Cerinićů, kteří si na přelomu 16. a 17. století postavili ve Škripu velký opevněný zámek se dvěma obrannými věžemi. Zámek je dodnes obydlený.

Úrodná Postira

Brač tvoří spousty kamenitých políček a olivových hájů, jejichž součástí jsou kolikrát pozůstatky cenných středověkých a někdy dokonce starořímských staveb, jako jsou třeba pisciny (nádoby na vodu). Takové najdete i nedaleko malebného přístavu Postira, jehož jméno pochází od slova pastura – pastvina.

Foto: Zdeněk Kovařík

Maják v Postiře vítá všechny příchozí.

Nalézá se ve velmi úrodném údolí, kde se daří vinné révě a zelenině. První zmínka o Postiře pochází z roku 1347 a kamenné domy někdejších bračských velkostatkářů opravdu hodně pamatují.

Postira je proslulá svou sardinkárnou se stoletou tradicí a také jako rodiště významného chorvatského básníka Vladimíra Nazora (1876– 1949), na jehož busty a pamětní desky narazíte na mnoha místech Brače. Básník zřejmě kvůli inspiraci často měnil svá působiště.

Foto: Zdeněk Kovařík

Postiřané se živí odjakživa rybolovem a v sezóně pronajímáním krásných domků z bílého kamene. Ostatně – tento kámen se už 2000 let těží v místních kamenolomech a je vyhledávaným stavebním materiálem i daleko za hranicemi. Byl z něj postaven Bílý dům ve Washingtonu, budova parlamentu a Nový palác ve Vídni, parlament v Budapešti, ale třeba také hotel Panorama v Praze…

Z pláže třeba do kláštera

Na ostrově si můžete vybrat mezi spoustou oblázkových i písčitých pláží, nejkrásnější – Zlatni rat – se ovšem nachází v Bolu na jižním pobřeží ostrova pod svahy Vidovy gory (která je se svými 778 metry nejvyšší horou Brače). Má tvar trojúhelníku a určitě jste ji již někdy viděli alespoň na pohlednici.

Foto: Zdeněk Kovařík

Brač

A když vás přestane bavit slunění a lenošení, můžete se odsud vypravit se zásobou pití na trochu náročnější výlet do skalního kláštera Blaca. Budovy v nadmořské výšce 250 metrů vybudovali v jihozápadní části ostrova v 16. století hlaholští mniši. Klášter je jakoby přilepený k úpatí skalní stěny, nevede k němu žádná silnice, a tak poutníkovi nezbývá než se k cíli vydat pěšky.

Foto: Zdeněk Kovařík

Milna je pro loďaře nejvyhledávanějším přístavem na Brači.

Odměnou pak je jedinečná přírodní scenérie a v ní jedna z nejzachovalejších středověkých staveb. Poslední představený kláštera, významný astronom Niko Miličevič, zde žil do roku 1963 a vy si můžete hvězdárnu, odkud pozoroval oblohu, prohlédnout.

Foto: Zdeněk Kovařík

Blaca – klášter ukrytý ve skalním masivu

Ostrov Brač

S 395 km2 je třetím největším ostrovem v Dalmácii. 

Od pevniny ho odděluje Bračský a Splitský průliv, sousedí s Hvarem a Šoltou.

Časopis Islands zařadil Brač mezi desítku ostrovů světa nejlepších pro život.

Tvoří ho 22 obcí a osad se 14 000 obyvateli.

Pěstují se zde olivy, fíky, vinná réva, višně, mandloně, kiwi, pomeranče a mandarinky.

Zdejší specialitou jsou jehněčí vnitřnosti na rožni (vitalac) a nadívaná jehněčí kýta ochucená aromatickými bylinkami (butalac).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám