Hlavní obsah

Bizarní thajský chrám zmizel z turistických map kvůli ostudné minulosti

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajský chrám Wat Samphran se od ostatních výrazně liší. Kolem vysoké kruhové budovy je totiž obtočený obří drak. Bizarní stavbu byste ovšem jen zřídka našli v turistických průvodcích, protože ji provází ostudná minulost, kvůli níž v podstatě zmizela z map. Někdejšího opata chrámu usvědčili z devíti případů znásilnění.

Foto: Profimedia.cz

Historie budovy je velkou neznámou.

Článek

O historii netradiční buddhistické stavby, jíž se říká Dračí chrám, se toho mnoho neví, kromě toho, že svůj účel začala plnit v roce 1985. Podle zahraničních zdrojů však neexistují detaily o tom, kdo ji navrhnul, kdy byla zahájena výstavba a podobně.

Díky svému nestandardnímu vzhledu by sedmnáctipatrový chrám mohl být velkým turistickým lákadlem, nachází se totiž asi 40 kilometrů od Bangkoku. Špatná dostupnost ale není důvodem, proč se k němu návštěvníci nehrnou. Bývalého opata v roce 2004 odsoudili ke 150 letům vězení poté, co byl uznán vinným v devíti případech znásilnění. Oběťmi byly nezletilé dívky z okolních horských kmenů.

Foto: Profimedia.cz

Chrám leží zhruba 40 kilometrů od Bangkoku.

Jenže kvůli skandálu se o chrámu jaksi nemluví. Místní a obchodníci, kteří si v minulosti představovali, jak se z jejich domova stane pulzující turistické místo, si tak museli nechat velmi rychle zajít chuť. Přesto do Dračího chrámu sem tam zabloudí několik dobrodruhů, kteří se vypraví i na průzkum útrob budovy.

Dovnitř lze nahlédnout

Uvnitř toho ale mnoho nenaleznou. V duté soše draka se podle všeho nachází schodiště, které je ale po létech zanedbání v žalostném stavu, a tudíž spíše nebezpečné. Interiér se však může pyšnit množstvím svatyní a soch, včetně obří bronzové sochy Buddhy. Část chrámu je zcela uzavřena.

Dostat se ke chrámu veřejnou dopravou není nijak jednoduché. Nejjednodušší je zvolit taxi nebo si půjčit motorku. Z Bangkoku to k budově trvá něco málo kolem hodiny.

Thajské letovisko Krabi je jako filmová kulisa

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám