Hlavní obsah

Bavorské městečko Bamberk střeží socha neznámého rytíře

– Bamberk
Novinky, Klára Fischleinová

Bamberk je menší bavorské městečko, v němž život proudí skoro jako ve velkoměstě. V létě se ve zdejších ulicích konají akce každou chvíli a mimo místních si ruch užívají také turisté. Těm se v Bamberku nabízejí kromě sezónních akcí také celoroční lákadla.

BEZ KOMENTÁŘE: Bamberk je proslulý svým historickým centrem i lodními výlety

 
Článek

Město Bamberk v německém Bavorsku oplývá bohatou historií, za kterou by se nestyděla ani leckterá evropská metropole. Jednotlivé části města jsou propojeny mosty, mezi nimiž je vystavěná radnice. Podle archeologů oblast obývaly keltské kmeny a až poté germánské. Na chvíli se v těchto končinách zdrželi i Slované.

Foto: Profimedia.cz

Někteří obyvatelé přirovnávají Bamberk k Praze a jejím Hradčanům.

V současném Bamberku, který je ale stále se svojí historií na první pohled spjatý, se pravidelně konají pouliční festivaly. Například divadelní v červnu a kouzelnický v červenci. Během léta se toho ale v ulicích Bamberku děje mnohem více – akce se tu konají prakticky každý víkend.

Místa, která nesmíte minout

Proslulý bamberský dóm, postavený v románsko-gotickém slohu, se nachází v biskupské části města. Při poznávacích procházkách byste se tu neměli zapomenout zastavit. Uvnitř dómu je socha rytíře od neznámého středověkého sochaře. Dodnes se přesně neví, koho socha znázorňuje. Jedná se snad o tajemného strážce města?

Foto: Profimedia.cz

Někteří obyvatelé přirovnávají Bamberk k Praze a jejím Hradčanům.

Ženy jistě ocení procházku po Rosengarten – malé barokní růžové zahradě, která je nejlepším zážitkem v létě. Tehdy totiž nejvýrazněji voní. I mimo letní měsíce ale nabízí úžasné pohledy na město.

Co byste si neměli nechat ujít, je také výletní plavba po řece Regnitz. Loďky vás mimo jiné provezou kolem rybářských domků, kterým se často říká Malé Benátky. Ať už pěšky, nebo po vodní hladině, kouzlo Bamberku nepřehlédnete.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Fakta a zajímavosti v číslech

Žije tu okolo 70 tisíc obyvatel.

Rozloha města je necelých 55 kilometrů čtverečních.

Dnešní Otto Friedrichova univerzita byla v Bamberku založena už v roce 1647. Později, roku 1803, byla zrušena a následně se její činnost opět obnovila.

Historické části centra města přijalo v roce 1993 na svůj seznam světového dědictví UNESCO.

Bamberk je vzdálený od Prahy zhruba 350 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám