Hlavní obsah

Anglické sídlo z filmového hitu zaplavují kvůli TikToku turisté. K nelibosti majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovské sídlo Drayton House ve Velké Británii je v posledních týdnech v obležení turistů. Natáčel se tu totiž provokativní snímek Saltburn nominovaný na množství cen. Hit z rozlehlého domu ale udělalo až video na sociální síti od návštěvnice Rhian Williamsové, a to k nelibosti majitele sídla Charlese Stopforda Sackvilla.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo se nachází v hrabství Northamptonshire.

Článek

Sedmačtyřicetiletá Williamsová, která pracuje jako PR a marketingová konzultantka, umístila video na TikTok začátkem letošního roku. Sledujícím ukázala, jak dům v hrabství Northamptonshire vypadá a kde přesně ho mohou najít. Příspěvek nasbíral miliony zhlédnutí a inspiroval množství lidí k tomu, aby se k Drayton House rovněž vypravili.

„Jakožto podnikatelka z Northamptonshire a milovnice filmů jsem nedokázala odolat a na Nový rok jsem si udělala výlet,“ cituje server CNN Williamsovou. „Je úžasné vidět takový skrytý kout ve velkém filmu, jako je Saltburn. Naše hrabství je krásné, ale lidé ho často přehlížejí kvůli místům, jako jsou Cotswold či Cornwall,“ vysvětlila žena své důvody, proč panství ukázala na sociální síti.

Neměla přitom ani tušení, že se z videa stane virální hit, který k Drayton House přitáhne další návštěvníky. A to k nelibosti majitele.

Před pozemkem tančí

Sackville pro Daily Mail uvedl, že ho nikdy nenapadlo, jaký zájem může snímek Saltburn vygenerovat. „Je to zvláštní, ale rozhodně mi to nepřijde lichotivé,“ řekl majitel budovy, jejíž stáří je podle britské památkové organizace Historic England datováno do 13. století. Sackville doplnil, že si musel najmout nové členy ochranky, aby pomáhali davy lidí usměrňovat.

Podle majitele se před venkovským sídlem objevují týdně stovky lidí, pózují, fotí se anebo tančí. Kopírují tím závěrečnou scénu filmu Saltburn, kde hlavní hrdina v podání irského herce Barryho Keoghana tančí po chodbách domu nahý.

Foto: Profimedia.cz

Historie domu sahá podle organizace Historic England až do 13. století.

Sídlo není přístupné veřejnosti, což podle Sackvilla drtivá většina návštěvníků respektuje. Někteří ale scházejí z veřejných cest a potulují se v místech, do kterých by už vstupovat neměli. „Lidé by se měli držet vyhrazených cest, neodhazovat tu odpadky a být zkrátka dobrými návštěvníky venkova,“ vyzval majitel Drayton House.

Snímek Saltburn režisérky Emerald Fennellové vypráví příběh studenta Oxfordu Olivera, který se vetře do přízně spolužáka Felixe. Ten patří k britské vyšší třídě a pozve Olivera, aby s ním a jeho rodinou strávil prázdniny v jejich sídle Saltburn. Na život na vysoké noze si Oliver velmi rychle zvyká a odmítá se ho vzdát i ve chvíli, kdy se začne situace nehezky vyvíjet.

Saltburn byl nominován na množství cen, mimo jiné na BAFTA či Zlaté glóby.

RECENZE: Sůl do rány britské smetánky. Saltburn navazuje na trend vynalézavé společenské kritiky

TV a streaming

Reklama

Výběr článků

Načítám