Hlavní obsah

Aerolinky překlenují propast mezi ekonomickou a obchodní třídou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirové problémy alespoň na čas opět odválo teplé počasí. Mnoho lidí se poohlíží po letenkách a zvažují, že někam odletí i na delší dobu, než létali dříve. Jednu věc za sebou však covid u mnohých zanechal. Nechuť se tlačit v davech a v letadlech se dotýkat lokty se svým sousedem. A na to některé aerolinky bleskově reagují.

Foto: Profimedia.cz

Část cestujících si ráda připlatí za trochu více komfortu. Ilustrační foto

Článek

Jsou to přesně tři týdny, co aerolinky Emirates oznámily vznik nové letové třídy. Premium Economy doposud v nabídce blízkovýchodních aerolinek chyběla. Bar na palubě Airbusu A380, který dříve operoval v Business Class na lince Praha-Dubaj, je v určitých kruzích cestovatelů legendární. A ačkoliv i letenky v základní ekonomické třídě jsou u Emirates považovány za slušný standard, aerolinky oznámily vznik nové mezitřídy, ač zatím jen na omezeném množství letů.

Nový typ kabiny Emirates spouští od 1. srpna 2022, avšak alespoň prozatím se příliš netěšte. Budou totiž v letounech A380 (který aktuálně do Prahy nelétá a jeho návrat na linku s Dubají je stále nejistý), a to ještě jen na určitých linkách. V této chvíli na spojích do Londýna, Paříže, Sydney a koncem roku také do novozélandského města Christchurch.

Foto: Emirates

Premium Economy třída v podání aerolinek Emirates

Nutno dodat, že v podání Emirates připomíná třída Premium Economy trochu Business Class u mnoha jiných aerolinek, za což může třeba dřevěné obložení či extra široké sedačky. Rezervovat letenky do této třídy je možné od 1. června, a tak jsme se alespoň mohli podívat, kde se cenově nová cestovní třída zhruba nachází. Pomyslný jazýček vah mezi cenou letenky ekonomické a obchodní třídy se kloní více k té levnější variantě, zejména pak u delších letů.

KLM sází na lepší jídlo a posezení

Emirates však nejsou jediní, kdo s touto úpravou na palubách letadel přichází. Nizozemské královské aerolinie KLM ohlásily totožnou novinku během golfového turnaje Dutch Open, který vyvrcholil tuto neděli. Pouze se tato třída nejmenuje klasicky Premium Economy, ale Premium Comfort. Asi proto, aby byla kabina vnímána jako samostatná kategorie, a nikoliv jen jako navoněná Economy.

A změn oproti tradiční ekonomické třídě je skutečně nemálo. Více místa na nohy, sedačku je možné o něco více sklopit, větší obrazovka v sedačce před vámi, vyjma USB zásuvky také ta tradiční a v neposlední řadě také kvalitnější stravování a napájení než mají k dispozici pasažéři základní letecké třídy. Možnost více zavazadel pak sice možná neocení úplně všichni, ale zejména po nákupech v dovolenkové destinaci může zavazadlo navíc přijít vhod.

Foto: KLM

Sedačky v cestovní třídě Premium Comfort aerolinek KLM

První letadla vybavená třídou Premium Comfort budou létat na linkách do Severní Ameriky. KLM však podle svého vyjádření očekávají, že do širšího počtu destinací si cestující budou moci rezervovat třídu Premium Comfort už zhruba za dva měsíce.

Sestřička aerolinek KLM, Air France, nabízí kabinu Premium Economy již od roku 2009.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám