Hlavní obsah

Zámek ve Veltrusech se i deset let po povodni stále opravuje

Praha

V roce 2002 celou republiku zasáhly ničivé povodně. Voda devastovala soukromá obydlí i kulturní památky. To, co se dalo zachránit, bylo během prvních let po povodni opraveno. Takové štěstí ale neměly všechny památky. Důkazem toho je zámek ve Veltrusech, který i deset let po povodni stále není zcela opraven.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Veltruský zámek

Článek

Památkáři škody na něm odhadli na 195 miliónů korun. „Veltrusy utrpěly v souvislosti s povodněmi 2002 největší škody a stále se dávají do pořádku,“ řekla mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková. V současné době jsou povodňové škody dle možností v maximální možné míře odstraněny.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Veltruský zámek

Zámek a park ve Veltrusech se opravují celých deset let. Před několika lety se středočeští památkáři spojili s městem Veltrusy, Výzkumným ústavem Silva Taroucy a dalšími partnery a podali žádost o evropské peníze. S projektem Schola naturalis za 231 miliónů, který spojuje obnovu zámku s vybudováním vzdělávacího centra zaměřeného na kulturní krajinu, uspěli. Hlavní zámecká budova a její jádro by měly být opraveny nejpozději do roku 2014.

Zničené historické skvosty

Nejhůře vodní živel v srpnu před deseti lety zasáhl historické jádro Českého Krumlova. Ušetřeny nezůstaly ani památky v Praze. Zejména tam se ale s nápravami povodňových škod někdy svezl i záměr zbavit se nepotřebné stavby.

Karlín se za desetiletí proměnil v žádanou pražskou adresu, neboť v něm díky demolicím po povodních vzniklo několik nových stavebních parcel. Podle Klubu za starou Prahu ale byly v Karlíně strženy nejméně tři domy, jež mohly být zachovány - mezi nimi i kulturní památka.

V hlavním městě voda zaplavila část Malé Strany a mimo jiné poškodila Sovovy mlýny a oddálila v nich otevření Musea Kampa. Poměrně vážné škody způsobila rozvodněná Vltava Národní galerii.

V depozitáři na zbraslavském zámku poškodila několik desítek plastik, škodu NG odhadla na 20 miliónů korun. Na dalších 40 miliónů se vyšplhala škoda, kterou velká voda napáchala v Anežském klášteře. Povodeň způsobila mnohamiliónové škody i Galerii hlavního města Prahy, když zaplavila park trojského zámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám