Hlavní obsah

Zámek Červená Lhota má nové divadlo

Právo, Jiří Falout

Zámek Červená Lhota, známý z českých filmových pohádek, zdobí nově zámecké divadlo, které vzniklo v prostorách někdejšího šlechtického skladu. Bude v provozu od dubna 2011 a představení se zde budou konat asi patnáctkrát ročně.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Červená Lhota

Článek

Divadelní prostor vznikal pozvolna v letech 2006–2009 podle projektu kastelána Tomáše Horyny. Dřevěné konstrukce provedl truhlář Ivan Závodný z Deštné, falešné mramory a iluzívní malby realizovala Alžběta Horynová, běžné malířské práce jsou dílem zaměstnanců zámku.

Vzhledem ke kapacitě hlediště pro 30 osob se zde budou odehrávat spíše komornější kulturní akce. „Kulturní program budeme směřovat spíše mimo hlavní sezónu, tedy mimo červenec a srpen,“ upřesnil provoz divadla kastelán Tomáš Horyna.

Divadlo má charakter současného studiového divadelního prostoru, jehož hlediště bylo volně inspirováno historickými vzory. Způsob dekorování hlediště respektoval časový kontext vzniku celého zámeckého patra, tedy dobu po roce 1910.

Přestavěli sklad hraček

„Počítáme i s možným zapojením divadla do tak zvaných projektových prohlídek školních skupin, i kvůli tomu byla kapacita hlediště předem stanovena na 30 míst, což odpovídá průměrné školní třídě,“ doplnil kastelán.

Pro stavbu divadla byla vybrána místnost někdejšího šlechtického skladu nepoužívaného nábytku a dětských hraček, a to kvůli dobré dostupnosti přímo z nádvoří po dřevěném schodišti a blízkosti funkčních toalet.

„Výhodou je také sousedství relativně prostorné chodby, která bude plnit funkci foyeru,“ doplnil Horyna. Divadelní místnost je široká 4,9 m, hloubka hlediště je 4 m a hloubka jeviště 3,3 m. Forbína vybíhající do hlediště je 30 cm široká. Šířka portálu je 3,6 m a výška 2,5 m.

V hledišti bylo nutné zachovat původní konstrukce, povrchy, okenní a dveřní otvory a to včetně rekonstrukce jejich autentické barevnosti. Dalšími podmínkami bylo zřízení lóže a eventuální odstranitelnost celé divadelní stavby. Hlediště je vyzdobeno alegorickými scénami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám