Hlavní obsah

Zahradě, která vznikla na skále, nic nechybí

Novinky, Jana Nesvadbová

Zahrada, ve které nechybí vůbec nic. Tak by bylo možné stručně charakterizovat zahradu naší čtenářky Miroslavy z Moravské Třebové. Navzdory hodně svažitému terénu na skále se její rodině podařilo vybudovat ráj pro milovníky okrasných rostlin a obecně velice příjemné prostředí, v němž je radost odpočívat.

Foto: Archiv čtenářky (11x)

Pečlivě opečovávanou zahradu má čtenářka v Moravské Třebové.

Článek

Zahrada je rozčleněna do různých výškových úrovní, které návštěvníkovi mohou vzdáleně připomenout terasová pole v Asii. V Moravské Třebové však na jednotlivých rovinkách vyrůstají desítky okrasných rostlin, keřů a stromů. Vše je opečováváno s očividnou láskou a nadšením.

Foto: Archiv čtenářky

Plná okrasných květin je rovněž předzahrádka.

Foto: Archiv čtenářky

Vstup do zahrady vede netradičně po lávce.

Foto: Archiv čtenářky

Převážná část zahrady je organizovaná jako okrasná. Majitleka si při skladbě rostlin dala záležet na tom, aby po většinu roku stále něco kvetlo.

V zahradě nechybí snad žádný z prvků, které by člověk očekával - část zabírá užitková plocha se záhonem zeleniny, nenápadně jsou zasazena do členitého terénu i jezírka, břehy většího z nich roubí široký pás bělavých valounů.

Foto: Archiv čtenářky

Zahrada vybudovaná na skále ma terasovité členění, aby na ní majitelé mohli vůbec něco pěstovat a také, aby byla dobře přístupná.

Chytře je vyřešeno zalévání zahrady. Dešťovou vodu manželé přečerpávají do nenápadně maskovaných nádrží v horní části pozemku. Při zalévání pak získávají tlak vody díky výškovému rozdílu.

Foto: Archiv čtenářky

Jen menší část zahrady je vyčleněna pro pěstování zeleniny.

Foto: Archiv čtenářky

V okresné části zahrady hrají prim dřeviny.

„Když jsme s manželem koupili před 24 lety starší dům se zahradou, netušili jsme, co nás čeká. Nejdůležitější bylo dát do kupy bydlení a až pak, asi po 4 letech, jsme začali přetvářet zahradu. Tehdy to byla džungle plná náletů, starých stromů, rozbitého skla, cihel, nádob s vyjetým olejem, asfaltu a všeho možného,” popisuje paní Miroslava.

Foto: Archiv čtenářky

Pro chvíle odpočinku je na zahradě připravena houpačka pod pergolou.

Dnes už veškeré vynaložené úsilí, obrovské množství práce, ruční úpravu terénu pozemku na skále, výsadbu květin, keřů a stromů shrnuje pod lapidární termín „spousta dřiny”.

A každý zkušený majitel zahrady ví, že velké množství práce a péče si žádá i jen údržba takové krásy. Odměnou je pak ovšem nejenom pohled na výsledky vlastního snažení. Díky velkému převýšení se z horní části zahrady mohou paní Miroslava s manželem kochat i nádherným výhledem na město a okolí.

Foto: Archiv čtenářky

Větší z jezírek je lemováno širokým pruhem bílých valounů.

Foto: Archiv čtenářky

Menší jezírko mají pro sebe všichni živočichové, kteří na zahradu zavítají. Věrnými návštěvnicemi jsou například žáby.

Kdo by si ovšem myslel, že péčí o zahradu veškerá práce skončila, velice by se mýlil.

„Ještě jsme přikoupili vedlejší pozemek, který nikdo nechtěl. Přetváříme jej na ovocný sad a tam trávu sekají naše miniovečky,” uzavírá svůj dopis paní Miroslava.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé na části zahrady chovají ovce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám