Hlavní obsah

Zahrada po zimě? Pomůže univerzální stroj

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládu sice v našich končinách ještě drží zima, jaro už ale na sebe nenechá dlouho čekat. Přinese zeleň a květy, z mýtů k nám sestoupí dávní bohové, kteří zemi obdarují novým životem. Jaro ale přinese také starosti v podobě revitalizace zahrady po zimních měsících. Jedním z prvních strojů, které při těchto činnostech bereme do ruky, je křovinořez.

Foto: Mountfield

Ani plošné sekání přerostlé trávy nedělá křovinořezu problém.

Článek

Po letošní zimě můžeme očekávat, že naše zahrada bude vyžadovat zvýšenou péči. Teploty dlouhodobě v nížinách klesající až k - 15 °C zkrátka nějaké stopy zanechají. Křovinořez oceníme při likvidaci slabších dřevin (křoví, nálety, větve atd.) sežehnutých mrazem, při sekání staré nebo přerostlé trávy a při celkových úpravách, jež zahradě vrátí původní vzhled.

Univerzální vlastnosti křovinořezů vycházejí z jejich jedinečných konstrukčních dispozic, které je předurčují k práci i ve špatně přístupných místech. Těží také z možnosti výměny strunové hlavy za ocelové nože nebo kotouče. Díky tomu jsou schopny prořezávání větví i plošného sekání trávníku. Lze tak říci, že křovinořezy v sobě snoubí schopnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů, nůžek a pil. Ve většině případů je pohání dvoutaktní (zřídka i čtyřtaktní) benzinové motory.

Foto: archiv firem

„S ocelovým kotoučem křovinořez zlikviduje nálety a jiné slabší dřeviny“

S ohledem na maximální komfort při práci se křovinořezy zavěšují na ramenní nebo zádové popruhy a většinou mají „řídítka“ ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Tím se zvyšuje obratnost obsluhy při sečení i v těch nejméně přístupných místech. Moderní křovinořezy nesou spoustu chytrých technických řešení – jde například o sofistikovanou antivibrační soustavu pružin nebo silentbloků, vstřikovač paliva (primer), poloautomatacký sytič nebo dekompresní ventil pro snadné startování. Standardem by už dnes mělo být také automatické zkracování vyžínací struny nebo naopak její vysouvání pomocí systému „Tap and Go“.

Jak vybrat správný stroj

Mnozí ze čtenářů těchto řádek si jistě pomyslí, že na úvahy o jarní údržbě zahrady je ještě brzy. Proč se ale nepřipravit už teď, kdy někteří prodejci zahradní techniky nabízí své zboží za velmi zajímavé ceny. Ti největší z nich dokonce pořádají různé prodejní akce, aby tak podpořili mimosezonní tržby. V konečném důsledku na tom vydělá především zákazník.

Doporučit ovšem nelze každého prodejce, i kdyby jeho nabídka byla sebelákavější. Křovinořez přece jen není natolik laciná věc, abychom ho pořizovali každý rok. Proto bychom měli při jeho výběru dbát především na kvalitu materiálů a zpracování, na technologická řešení, bezpečnost a komfort při práci.

Foto: Oleo-Mac

„Stroj světové značky Oleo-Mac BC 420 T“

Je žádoucí, aby samotnému nákupu předcházela důkladná rozvaha, k jakým účelům budeme křovinořez používat. Od věci není navštívit specializovanou prodejnu, kde nám na základě rozhovoru příslušný odborník doporučí odpovídající model. Důležité je, aby tato prodejna dokázala nabídnout co nejdelší řadu strojů, které si můžeme na místě vyzkoušet. Vodítkem při výběru konkrétního stroje by měly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jde o podceňované téma, ale v současnosti bohužel není ani jedna ze služeb samozřejmostí… I přesto ale na tuzemském trhu existují posezonní servisní prohlídky zdarma a dlouhé záruky.

Reklama

Související články

Štípačky dřeva: Stroje pro ulehčení práce

Pro majitele krbů či krbových kamen je dnes štípačka dřeva v podstatě nutností. Jen málokdo si v dnešní době může dovolit trávit dlouhé hodiny a často i dny ve...

Chcete bazén? Čekání na léto se nevyplatí

Komerční článek - Toužíte po vlastním bazénu a říkáte si, že letos jej už konečně rodině pořídíte? Tak už byste neměli váhat. V zimě jsou totiž bazény...

Člověk změřil síly se strojem. Jak to dopadlo?

To, že tzv. „hormony štěstí“ způsobují dobrou náladu, vyvolávají pocity štěstí, ale také se vyplavují při stresu a svalové zátěži, je vědecky potvrzeno. To ony...

Výběr článků

Načítám