Hlavní obsah

Mladá zahrada slouží jako místo k odpočinku majitelům i ptákům z okolí

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Tereza s Dominikem se do venkovského domu na návsi Vrbčan přistěhovali na podzim loňského roku. Zahrada, která u něj byla, nenesla sebemenší náznak nějaké trvalé péče. A tak na ní se vším začínali od píky.

Foto: Archiv majitelů (12x)

Zahrada Terezy a Dominika začíná teprve růst. Jasné základy už ale má, majitelé nezapomněli na žádnou z důležitých částí.

Článek

Zahrada za rodinným domem má tvar dlouhého obdélníku. Její celková plocha činí 450 čtverečních metrů, majitelé se ji rozhodli využívat nejenom jako odpočinkovou, ale také jako okrasnou i užitkovou.

Aby na úzkém pruhu zůstalo co nejvíce volného místa, třeba i kvůli vjezdu auta, umístili všechny záhony podél dlouhé cihlové zdi.

Foto: Archiv majitelů

Centrální pás zahrady zůstává volný nejenom jako prostor pro relaxaci s přáteli, ale i kvůli eventuálnímu zajetí s autem.

Foto: Archiv majitelů

Dominantou zahrady je od samého počátku vesele střapatá škumpa. Přes rok je hezky zelená, s temnými svícemi květů, na podzim se ale rozehraje spoustou barev.

Artefakt uschovaný ve zdi

Zeď v sobě ukrývá i malé tajemství. Jsou jím dvě zvláštní a speciálně označené cihly, které jsou v ní zabudované.

„Původní majitel domu byl nejenom šikovný řemeslník, ale zároveň také starožitník. Jako takový získal dvě cihly vyrobené ještě za časů vlády Marie Terezie (1717–1780, pozn. red.). Cihlárna, ze které pocházely, ovšem ještě za života císařovny stihla vyhořet. Cihly jsou dost možná jediné, které tak po ní zbyly. A ty jsou právě v našem plotě,” vypráví Tereza.

Oáza pro ptáky a další živočichy

Zadní část zahrady se majitelé rozhodli ponechat v původním, neudržovaném stavu. Pomalu v těchto místech vzniká cosi, co s nadsázkou nazývají džungle.

Ve skutečnosti se řídí pravidlem, které v současnosti doporučují všichni zahrádkářští odborníci. V neudržované části nalézají totiž klidné místo k životu i odpočinku spousty užitečných druhů živočichů, ať již to je hmyz, obojživelníci, anebo ptáci. Ti sem zalétají i od nedalekého rybníka, který je na druhé straně návsi.

Foto: Archiv majitelů

V zadní části zahrady vzniká tzv. džungle. Záměrně nepříliš udržovaná část, kde mohou svůj nerušený domov nalézt nejrůznější druhy živočichů. Hned vedle je založen kompost. Nechybí zde ani vanička sloužící jako jezírko, ale hlavně pítko pro ptáky a hmyz.

„Na jaře k nám nalétávaly spousty vlaštovek, které byly zvyklé využívat ke stavbě svých hnízd nepoužívanou půdu. Aby měly kde bydlet, vytvořili jsme jim speciální domeček, dali do něj slámu, a opravdu v něm začaly hnízdit,” říká Tereza.

Foto: Archiv majitelů

Nejčastějšími návštěvníky zahrady jsou kosi.

Kromě vlaštovek zalétají na teprve nově se rozvíjející zahradu hrdličky a především kosi. Zdá se, že právě oni si zahradu oblíbili ze všech nejvíce a prohánějí se po ní neustále.

Protože se majitelé přistěhovali na podzim, zažili v domě už i první zimu. Nabídnout krmení místním ptákům pro ně bylo samozřejmostí. „Jídlo jsme jim zavěsili na stromy, aby ho měli neustále k dispozici,” vzpomíná Tereza.

Foto: Archiv majitelů

Domeček pro ptáky měl letos už své první nájemníky.

Chlapi si tu porovnávají... chilli papričky

Tím, že na zahradě původně nic nebylo, měli majitelé možnost začít ji budovat od samého počátku přesně podle svých představ. Vybrali si několik vzrostlých stromů, keře a na záhony zasadili okrasné květiny i plodiny.

Foto: Archiv majitelů

V přední části zahrady pěstují majitelé zeleninu. Jako hospodáři - začátečníci letos vysadili papriky, okrky, rajčata a cukiny. A jak už stihli poznat, všemu se na jejich pozemku daří velmi dobře.

Foto: Archiv majitelů

Papriky pěstuje i Tereza, ovšem jenom ty klasické.

„Jsme samozřejmě začátečníci, a tak jsme zasadili jen rajčata, papriky, okurky, ředkvičky, cukety a rukolu. Náročnější věci budeme muset teprve zkoušet. Manžel začal s pěstováním chilli papriček. To je hobby místních mužských. Přes rok pěstují papričky a pak je společně ochutnávají a zkoušejí, čí je pálivější. Já zrovna nedávno dělala švestková povidla s chilli papričkami a ta tedy byla hodně pálivá,” směje se Tereza.

Foto: Archiv majitelů

Pěstování chilli papriček je oblíbeným koníčkem mnoha mužů. Také Dominik se může chlubit svou palčivou úrodou.

Jako většina lidí, kteří se zahradničením začínají, se majitelé rozhodli od začátku pečovat o svou zahradu co nejekologičtějším a nejpřirozenějším způsobem. Volná místa na záhoncích tak zakrývá mulčovací kůra, hnojí se zásadně jen hnojem a slepičím trusem zatím od sousedů, založený je už ale i kompost.

Okrasná část

Protože je zahrada ještě velice mladá, nepřetéká koberci a chomáči okrasných rostlin. Už nyní lze ale tušit, že se jednou bude doslova utápět v jejich záplavě. Nakročeno k tomu už rozhodně má.

Kromě okrasných květin u zdi je možné u domu objevit malou skalku s netřesky, velmi pěkným nápadem jsou pak na bok postavené palety. Majitelé je využili jako živou zídku, kterou prorůstají květiny na různých výškových úrovních, a celek působí vesele a svěže.

Foto: Archiv majitelů

Záhon okrasných rostlin při zdi bude za pár let pastvou pro oči i místem pro spoustu druhů užitečného hmyzu.

Foto: Archiv majitelů

Na velkou skalku není na zahradě mnoho místa, skalničkové zákoutí se ael vešlo.

Foto: Archiv majitelů

Hezkým a zajímavým nápadem jsou přepravní palety postavené na výšku a využité jako živé stěny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám