Hlavní obsah

Kultivátor je celoroční pracant

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uhodnete, který zástupce zahradní techniky by si zasloužil přízvisko všeuměl? Kdo tipoval kultivátor, trefil se, protože právě tento stroj je skutečným multifunkčním šikulou.

Článek

Není tedy divu, že o takový stroj mají lidé zájem. Za jejich stále rostoucí popularitou a masovým rozšířením stojí především české výrobní firmy. A jak se jim to podařilo? Vsadily na to, že s jedním strojem zastanete velké množství různorodé práce. Technici dali hlavy dohromady a vyvinuli celou řadu nejrůznějšího příslušenství, takže stroj najde uplatnění nejen na zahradě, ale i v sadu nebo na poli po celý rok.

Na vysokou trávu i náklady

„ Výběr příslušenství je vskutku impozantní,“ říká specialista na zahradní techniku Petr Dvořák. „ Na své si přijdou například majitelé velkých pozemků nebo luk. Když ke kultivátoru připojíte bubnovou sekačku, máte k dispozici vůbec nejrychlejšího pomocníka ze všech strojů na sekání vysoké trávy. A co pak s ní? Přidáte obraceč a můžete ji pěkně usušit a zužitkovat.“ Obdobně výhodné je využití vozíku, se kterým pohodlně přepravíte třeba písek, dřevo nebo i nádoby na květiny. Kultivátor ovšem nezahálí ani v zimě plné sněhu. Tedy takové, kterou nám na letošek slibují předpovědi. Připojíte sněhovou frézu a starostí s odklízením se zbavíte jednou pro vždy.

„ Mezi dalším praktickým příslušenstvím stojí určitě za to jmenovat rozmetadlo, se kterým snadno zapravíte do půdy hnojivo,“ doplňuje Dvořák. Při úklidu zahrady pak podle něj určitě přijde vhod drtič, který zlikviduje až 8 cm silné větve. K dispozici je i celá řada příslušenství pro kompletní zpracování půdy a pěstování plodin, a to včetně kypření, orby, pletí i válcování.

Račte se i posadit

Srdcem tohoto stavebnicového systému je výkonná pohonná jednotka s řídítky a několika rychlostmi včetně zpátečky, která výrazně usnadňuje manipulaci. Pokud chcete s kultivátorem pracovat skutečně komfortně, doporučuje vám odborník posadit se. Stačí si pořídit sedačku a práce bude ještě pohodlnější..

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám