Hlavní obsah

Koupání až do října? S tepelným čerpadlem ano

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když už má člověk na zahradě bazén, určitě ho chce využívat během roku co nejdéle. Jak to ale udělat, když po prázdninách už sluníčko tolik nehřeje a je dokonce pod mrakem?

Článek

Odborníci radí porozhlédnout se po tepelném čerpadlu. Dneska už jsou k dostání zařízení speciálně určená pro ohřev bazénové vody. Na instalaci tepelného čerpadla je s ohledem na možnost prodloužit si koupací sezonu ten správný čas.

Jak vlastně fungují, vysvětluje Jaroslav Kalma, odborník na bazénové technologie. „Tepelná čerpadla odebírají teplo z okolního vzduchu a předávají je do bazénové vody. A dělají to nezávisle na počasí. Tepelná čerpadla poskytují velmi dobrou efektivitu ohřevu vody již od venkovní teploty kolem 12° C, tedy i když nesvítí slunce a je zataženo.“ A dodává, že moderní bazénová tepelná čerpadla jsou nejen výkonná, ale i překvapivě úsporná. „ Ze vzduchu umí zadarmo vytěžit přes osmdesát procent tepelné energie. To znamená čtyřikrát víc, než potřebují ke svému vlastnímu provozu,“ říká Kalma.

Snadno se dají instalovat k novým i starším bazénům, což je jejich velká výhoda. Ideální podle Jaroslava Kalmy je, kdy má majitel bazénu svůj bazén současně zastřešený. „Zastřešení a tepelné čerpadlo se vzájemně doplňují a kumulace tepla ve vodě je tak ještě větší.“

Jinými slovy si radost z koupání si může člověk užívat až sedm měsíců v roce. Aniž byste museli za mraky vyhlížet sluneční paprsky. Stačí si jen tepelným čerpadlem vodu v bazénu pěkně ohřát.

Reklama

Související články

Štípání dřeva hrou

Léto už je ve své polovině a podzim se nezadržitelně blíží. Pro většinu majitelů krbů či krbových kamen to každoročně znamená nekonečné hodiny úmorné dřiny při...

Plavte doma proti proudu

Komerční článek - Mnoho lidí už má na své zahradě bazén, který slouží hlavně k příjemnému osvěžení v teplých letních dnech. I přesto, že zahradní bazény...

Výběr článků

Načítám