Článek
Zvláště jahody zakoupené uprostřed zimy a dovezené nikoliv od „dvanácti měsíčků“ chutnají řepovitě a nevoní.
Ze zahrádky jahody celoročně nezískáme, ale od června do října určitě ano. Největší úroda bývá přibližně osm týdnů v roce, ale prodloužit sklizeň do podzimu nám umožní stále plodící odrůdy. Záleží jen, které odrůdy zvolíme a jak je zkombinujeme.
Klasická výsadba sazenic by se měla dělat od konce července do konce září, aby rostliny dobře zakořenily a založily si zárodky květů pro příští sezonu.
Prostokořenné sazeničky lze sázet jen do konce dubna. Je možné koupit i sazeničky v kontejnerech (lze je sázet od března do května) nebo tzv. frigo sadbu (tu lze sázet až do června).
Frigo sadba jsou v podstatě srdéčka jahodníků s kořeny, které byly přezimovány v chladu (–1 až –2 °C). Po zakoupení bychom je měli bez většího odkladu vysadit. Kořeny při výsadbě rozprostřeme do šířky i do hloubky a přimáčkneme. Srdíčko nesmíme utopit. Musí být zároveň s povrchem půdy. Pak dobře zalijeme.
Vždy vysazujeme do dobře připravené půdy, do které přidáme kompost a případně i hnůj. Vysazujeme kvalitní zdravou sadbu a pozemek střídáme.
Krok za krokem
- Máte-li již jahodiště založené od loňského nebo předloňského roku, pak jen opatrně odstraňte suché a poškozené listy, případně plevel. Jestliže mráz rostliny povytáhl, přitlačte je zpět.
- Pokud jahodník okopáváte, tak jen mělce. Někdy se používá pouze škrabka.
- Před jarními mrazíky použijte jako ochranu netkanou textilii.
- Jakmile denní teploty neklesají pod 7 °C, přihnojte dusíkatým hnojivem. Přibližně po týdnu ještě fosforečným. Před začátkem květu přihnojte plným hnojivem.
- Během sklizně nehnojte.
- Přihnojte ihned po sklizni a pak až po první zářijové dekádě. Tehdy se tvoří základy květů pro příští sezonu.