Hlavní obsah

Dopřejte pokojovým rostlinám jarní péči

Právo, Adéla Taitlová

Nejvhodnějším obdobím pro přesazení pokojových rostlin je jaro, kdy se probouzejí ze zimní dřímoty a připravují k novému růstu. Čerstvá zemina jim dodá potřebné živiny a zaručí svěží start pro rozvoj kořenů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Čas na přesazení. Prorostlé kořeny vysílají signál, že už jim je v květináči těsno.

Článek

Jak poznáme, že rostlina potřebuje přesadit do většího květináče? Jakmile jí v tom současném začne být těsno. Na to nás upozorní stavem svých kořenů. Jestliže úplně vyplnily nádobu a derou se odtokovým otvorem, je nejvyšší čas zasáhnout, jinak našim zeleným spolubydlícím hrozí, že přestanou růst, zeslábne jim imunita, nepokvetou nebo dokonce uhynou.

Mladé, bujněji rostoucí druhy přesazujeme zpravidla každé dva roky, starší pak po třech až pěti letech. Jak při práci postupujeme?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásná a spokojená. Pravidelné přesazování utužuje zdraví rostlin a prodlužuje jim život.

Jaký zvolit květináč

Rostliny v hliněných květináčích vyžadují častější zálivku, jelikož se z nich voda rychleji odpařuje. Umělohmotné nádoby nám ušetří práci, snadno v nich však dochází k přemokření, které způsobuje hnilobu kořenů.

Nejdůležitější je otvor na dně umožňující odtok zbytkové vody. A proč by nová nádoba neměla být větší o víc než 2 až 3 cm? Protože by se rostliny místo tvorby listů a květů soustředily na růst kořenů.

Péče o domácí obry

Urostlé dospělé palmy, fíkusy nebo třeba banánovníky větší nádobu obvykle už nepotřebují, ale čerstvý substrát jim vždy prospěje. Dodat jim ho můžeme dvěma způsoby. Buď z obnaženého balu vykrojíme několik klínů a vzniklé mezery zasypeme, nebo opatrně nahradíme svrchní vrstvu starého substrátu za nový.

Komu přesazování nesvědčí?

Existují druhy, jimž více prostoru pro kořeny nesvědčí. Například klívie neboli řemenatka (Clivia miniata) s bromélií (Bromelia) kvetou lépe s kořeny nahuštěnými jako sardinky v konzervě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Drenáž. Je to pojistka proti hnilobě kořenů, kterou můžeme zavinit příliš štědrou zálivkou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obrátit a vytáhnout. V případě nutnosti nejdřív nádobu poklepeme a bal po stranách uvolníme nožem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kořenová očista. Spirálovitě stočené kořeny šetrně narovnáme a zastřihneme. Staré suché a nahnilé odstraníme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kvalitní substrát. Většině pokojovek vyhovuje univerzální, ale existují také modifi kované, např. pro kaktusy či orchideje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pěkná a užitečná. Vrstva mulče zkrášluje rostlinu, uchovává déle vláhu a omezuje množení smutnic.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Důležitá voda. Po přesazení rostlinu ihned zalijeme. Díky speciálnímu zásobníku budeme mít nad zálivkou lepší kontrolu.

Přesazování podle pravidel

1. Pomůcky

Kromě nového květináče a substrátu potřebujeme drenážní materiál, novinový papír, lopatku, konev, nůžky a dekorativní obalovou nádobu.

2. Navlhčení

Rostlinu den před přesazením dobře zalijeme, půjde pak lépe vytáhnout. Chystáme-li přemístění do květináče z pálené hlíny, ponoříme ho na několik hodin do vody, aby nasákl. Použité hliněné květináče se silnými stopami minerálních solí vykartáčujeme v octové vodě.

3. Zábrana

Nad odtokový otvor umístíme hliněný střep, kousek kartonu či vrstvený novinový papír. Pozor, chceme zabránit vyplavování substrátu, nikoli znemožnit odtok zbytkové vody!

4. Drenáž

Ten, kdo si není jistý, zda rostlinu nezahubí přemírou zálivky, vyplní nádobu do 1/3 drenážním materiálem, jako je keramzit či kamenná drť. Drenážní vrstvu zakryjeme kartonem nebo novinovým papírem, čímž zamezíme smísení se substrátem a průniku kořenů do míst, kde se hromadí voda.

5. Substrát

Na drenážní vrstvu nasypeme čerstvou zeminu. Většině druhů vyhovuje běžný substrát pro pokojové rostliny, který je dobře propustný, má vyvážený podíl živin a na rozdíl od hlíny ze zahrady neobsahuje organismy, vůči kterým nejsou pokojovky odolné. Kaktusům, citrusům či orchidejím dopřejeme speciální zeminu, která nejlépe splňuje jejich požadavky na hodnotu pH nebo schopnost držet vodu.

6. Vyjmutí

Rostlinu uchopíme pevně mezi prsty za spodní část trsu či kmínku, obrátíme ji a druhou rukou sejmeme květináč. Někdy je nutné nádobu několikrát poklepat nebo kořenový bal po stranách uvolnit nožem.

7. Načechrání

Kořenový bal zlehka očistíme od staré zeminy. Je-li zplstnatělý, narušíme ho jemně prsty nebo nožem, aby ke kořenům uvnitř snáze pronikal kyslík, voda i živiny. Nikdy ho celý nerozmotáváme. Jsou-li kořeny obtočené kolem dokola, opatrně je rozvolníme a zastřihneme. Pozor na poškození vláskových kořínků, jimiž rostlina přijímá živiny!

8. Výsadba

Kytku usadíme do středu a stejně hluboko, jako rostla v původním květináči. Dosypeme zeminu, nejlépe po vrstvách, přičemž každou pečlivě prsty utužíme, aby nevznikly vzduchové kapsy. Mezi povrchem a okrajem květináče necháme několik volných centimetrů pro zálivkovou vodu.

9. Zálivka a hnojení

Na zálivku použijeme odstátou vodu. Pokud se substrát po zalití propadne, dosypeme ho. Nově přesazenou rostlinu hned nehnojíme. První měsíc až dva si vystačí s živinami z čerstvé zeminy. Naopak přihnojíme ty rostliny, ze kterých jsme seškrábali pouze horní vrstvu půdy.

10. Okrášlení

Odstraníme suché, polámané nebo jinak poškozené stonky a listy. Květináč vložíme do dekorativní obalové nádoby. Nakonec zakryjeme povrch substrátu mramorovou drtí, leštěnými valouny, skleněnkami či mušlemi. Zdobná mulč zpomalí odpařování vody a zabrání smutnicím v kladení vajíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám