Hlavní obsah

Vklady do katastru nemovitostí podraží

Právo,

Lidé a firmy, kteří budou převádět vlastnická práva k nemovitostem, by měli počítat s tím, že od ledna 2009 zaplatí vyšší poplatky katastrálním úřadům za vklad do katastru nemovitostí.

Článek

Návrh připravuje Český úřad zeměměřický a katastrální (ČUZK), který ho předloží do konce roku vládě. Půjde o novelu zákona o správních poplatcích. Právu to potvrdila ředitelka sekretariátu předsedy ČUZK Jarmila Daňková. Hlavní novinkou je, že platit se má 500 korun za každý převáděný pozemek a stavbu. Až dosud byl za celý převod jednotný poplatek 500 korun.

U rodinného domku se zahradou se tedy namísto pětistovky zaplatí 500 korun za stavbu, 500 za zahradu a 500 za pozemek zastavěný stavbou, celkem tedy 1500 korun. Pokud by dům měl samostatnou garáž, tak ještě o pětistovku víc.

V případě převodu bytu se poplatek za vklad zvedne z 500 korun zřejmě na tisíc korun (500 korun za samotný byt a 500 korun za podíl na společných částech domu a na pozemku).

U převodu složitějších komplexů s mnoha nemovitostmi, například skladů, nákupních center, výrobních závodů apod., může poplatek za vklad nově činit i desítky tisíc korun. I zde se dosud katastru platila pětistovka.

Více podraží i vklad prohlášení vlastníka, kterým se rozděluje dům na jednotky, to je na byty a nebytové prostory. Poplatek stoupne z 500 asi na 5000 korun. Poplatky za ostatní služby katastru, to je například výpisy z katastru, se nemají měnit.

Poplatky půjdou na digitalizaci

Se záměrem zvýšit poplatky za vklady se vláda seznámila letos v červnu v souvislosti s informací o postupu digitalizace katastru a předběžně s ním souhlasila. "Vyšší poplatky budou zejména použity na dokončení digitalizace katastrálních map, které je plánováno do roku 2015. Digitalizace map povede k dalšímu zkvalitnění práce katastru. Dosud bylo převedeno do digitální podoby asi 40 procent území ČR," sdělil Právu předseda ČUZK Karel Večeře.

Zvýšení poplatků odůvodňuje podle ČUZK i to, že došlo ke zrychlení vyřizování vkladu. V ČR činila ke konci října průměrná doba 0,8 měsíce, v Praze necelé dva měsíce. Za poplatky za vklad bylo letos od ledna do října vybráno 253 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám