Hlavní obsah

Zajímavý dům od podlahy až po střechu, tvarem i komfortem

Staré stavení s metr silnými stěnami, „přilepené“ k silnici, bylo sice dostatečně velké, ale představa náročné a drahé rekonstrukce, která tak jako tak bude jen kompromisem, nebyla nijak lákavá. Manželé středního věku se nakonec rozhodli využít potenciál velkého pozemku k výstavbě komfortního nového domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pohled z východní strany. Vstup do domu je propojen stříškou s rekonstruovanou stodolou, kde se nachází garáž a skladovací prostory.

Článek

Bývalá usedlost s obytným stavením, dvorem a hospodářskými budovami sloužila k bydlení několika generacím. Za starou stodolou, která se proměnila v garáž, dílnu a zázemí, se skrývá velká, téměř rovinatá zahrada orientovaná na jih, obklopená několika sousedními zahradami.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pohled z východní strany. Vstup do domu je propojen stříškou s rekonstruovanou stodolou, kde se nachází garáž a skladovací prostory.

Od hluku z ulice ji chrání starší budovy, ve výhledu se nachází jen pár poměrně hezky upravených rodinných domů. Ideální místo pro novostavbu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Jižní terasa je částečně zapuštěna do hmoty domu a kryta přesahující železobetonovou deskou, která tvoří balkon. Je to velkorysé, elegantní a technicky zajímavé řešení.

Členitý, ale moderní

Moderní bydlení může mít mnoho podob. Manželé nechtěli jít cestou strohé krychle, pravoúhlé tvary jim připadaly fádní, a proto se rozhodli pro šestiboký útvar s atypickou valbovou střechou.

Střízlivé jednoduché detaily však daly celku soudobý geometrický ráz. Projekt domu si majitelé navrhli sami ve spolupráci s dodavatelskou firmou 1. Vasto ze Vsetína.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Obývací pokoj je francouzským oknem propojen s terasou. I v interiéru převažují přírodní materiály a zemité barvy, nízké parapety uvolňují výhled do zahrady.

Vnitřní uspořádání je proti členitému vnějšímu vzhledu racionální a přehledné: střed šestiúhelníkové dispozice zaujímá hala, v severně orientované části se nachází vstup, schodiště, zázemí a pokoj rodičů, jižní část domu tvoří společný obývací prostor. Z obývacího pokoje vede francouzské okno na terasu, zčásti zastíněnou a zčásti plně osluněnou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz
Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Ve středu obývacího pokoje stojí kruhové krbové těleso, oddělující kuchyň od obývacího pokoje. Ani zde nechybí režné cihly, podlahu kuchyně tvoří keramická dlažba.

Dlážděná plocha pokračuje 15 metrů dlouhým bazénem s posuvným zastřešením, který rodina využívá téměř po celý rok. Díky chráněné poloze tak získala rodina druhý, „venkovní“ obývací pokoj.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nad bezbariérovým přízemím je umístěna zóna dětí – dva podkrovní pokoje mají společný balkón, částečně zapuštěný do šikmé střešní plochy, částečně přesahující nad jižní terasu. Je tak velký, že se tu dá – na rozdíl od většiny běžných balkónů – pohodlně sedět na sluníčku, stolovat nebo třeba i cvičit.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z haly v přízemí vede do podkroví schodiště obložené bukovým dřevem. Také vnitřní dveře v domě jsou vesměs dřevěné dýhované.

Na opačné straně je dům propojen zastřešeným chodníčkem se stodolou, z níž se stala dvojgaráž a technický a úložný prostor. Přejít z domu do auta se střechou nad hlavou a „suchou nohou“ je příjemné za sněhu, deště i prudkého slunce.

Pohodlí až na prvním místě

Jak architektonické, tak technické řešení domu se nese ve znamení přírodního rázu, pohodové atmosféry a maximálního komfortu. K tomu majitelé domu využili osvědčená tradiční řešení i moderní technologie.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Díky orientaci na jih, vyvážené velikosti a umístění oken a obvodovému zdivu s dobrými tepelně izolačními parametry je dům energeticky úsporný.

K hospodárnému provozu přispívá i vzduchové tepelné čerpadlo a krb uprostřed společné obývací části, vybavený rozvody teplého vzduchu. Další kvalitou domu je trvanlivost a bezúdržbovost.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z balkónu v podkroví je hezký výhled do zahrady a do bazénu. Díky posuvnému zastřešení je využíván po většinu roku.

Jižní fasádu zčásti stíní široký balkón, jehož konstrukci tvoří železobetonová deska podepřená ocelovými sloupky. Stavební firma se pustila do nepříliš obvyklého konstrukčního řešení, díky němuž se podařilo vytvořit příjemně stíněnou terasu, zabránit přehřívání domu a zároveň dodat fasádě zajímavou dominantu.

Atypický tvar stavby si vyžádal také atypické řešení celodřevěného krovu a pečlivé provedení detailů vikýřů a dalších prvků členité střechy.

Technické údaje

Užitná plocha: 209 m2

Zastavěná plocha: 125 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo PTH 40 CB, kontaktní zateplení EPS 100 mm, lepený fasádní obklad Terca, stropy keramobetonové z tvarovek Miako, balkon – železobetonová monolitická deska podepřená ocelovými sloupky, celodřevěný krov, střešní krytina Tondach, Hranice 11, glazura Amadeus

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, předokenní žaluzie na el. pohon, dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední – plynový kotel, podlahové vytápění + radiátory, krb s krbovou vložkou + teplovzdušné rozvody, bazén vyhřívá tep. čerpadlo vzduch – voda, ohřev TUV – solární kolektory

Zaujalo nás

Majitelé důsledně dbali na přírodní prostředí a na úspory energie. Promyšleně zkombinovali ústřední vytápění (plynové) s alternativními zdroji a tím dosáhli značných finančních úspor.

Vodu ohřívají solárními kolektory a vzduchovým tepelným čerpadlem, společnou obývací část domu zvládne po velkou část roku vytopit krb s teplovzdušnými rozvody.

Názor majitelů

Svoji představu o bydlení v přírodním stylu jsme stavěli na tradicích a především na osvědčených kvalitních přírodních materiálech. Samozřejmě jsme se snažili, aby dům byl co nejvíce praktický.

Dřevěný krov, dřevěná okna a dveře a keramické zdivo Porotherm pro nás byly zárukou dlouhé životnosti, trvanlivosti, ale i příjemné pohody v interiéru. Cihly dýchají a navíc výborně akumulují teplo, což je znát i na nízkých nákladech za vytápění.

Z obdobných důvodů jsme na fasádu použili obklad z keramických pásků Terca, vydrží desetiletí, nemusí se udržovat a bude vždy krásně vypadat.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám