Hlavní obsah

Zahalte okno pestrými barvami

Právo, Sylva Svobodová

Velká či atypická okna vyžadují záclony a závěsy na míru. A s tím nám pomohou dekoratérská studia. Profesionálně poradí, ušijí vše na míru, umějí zkombinovat bytovou textilii s tapetou či kobercem. A hlavně nabídnou pestrou škálu materiálů, barev, vzorů.

Foto: Orsei

Jenom v designérském studiu vám ušijí závěsy a záclony na míru a poradí, jak dekorovat velká či atypická okna.

Článek

„Každé okno je jedinečné a je spousta možností, jak ho odekorovat, podle potřeby zastínit, pustit světlo dovnitř, ale přitom zabránit pohledům zvenčí. Na výběr je mnoho barev, vzorů a materiálů, tak proč nebýt originální,“ říká Dagmar Křížová, majitelka dekoratérského studia Atelier Orsei.

Zavítejte do studia

Možná už nás nudí naše závěsy a chceme změnu. Zakoupit nové dekorace lze v obchodním domě nebo ve specializovaném dekoratérském studiu.

Druhou možnost doporučujeme zejména v případě, když máme atypická okna a máme rádi kompletní servis (od zaměření oken přes ušití až po údržbu).

Foto: Orsei

Výhodou designového studia je profesionální přístup a možnost zkombinovat bytové textilie na jednom místě: záclony, závěsy, potahovku na sedačku, koberec, polštářky a tapety.

Foto: Orsei

Dekoratérské studio nabízí prvotřídní kvalitu ušití všech bytových textilií.

Určitě je šikovné na první schůzku přijít s fotografií celé místnosti, nejen samotného okna. A hlavně si vyhradit čas, prohlédnout si nabízené materiály, zjistit, jak se chovají, a upřesnit svoje požadavky. Někdo chce pokoj zútulnit, jiný více zatemnit, další dát interiéru jedinečný styl.

Často je také instalace textilních dekorací technicky náročnější, než se původně zdá. Je vždy dobré znát stavební materiály, do kterých se systémy uchycují - může jít o kazetové podhledy, fabionové stropy apod. S tím vším si umí specializované firmy poradit.

Pryč se světelným smogem

Jasnou oblohu s hvězdami ve městě neuvidíme, neboť i v noci je všude kolem nás nadbytek umělého světla. A to není dobré pro spánek! Proto jsou dnes tolik oblíbené zatemňující závěsy typu blackout a dimout. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Blackout nabízí 100% zatemnění, dimout zhruba 95%. Rozdíl mezi oběma materiály je minimální, ale poznáte ho podsvícením látky baterkou, což vám ve studiu ochotně předvedou.

Foto: Hornbach

Závěs Blackout, velikost 140 x 245 cm, materiál 100% polyester, typ zavěšení závěsná oka, barva béžová. Praní 30 °C na běžný program.

Aby látka spolehlivě plnila svoji funkci (a taky jsme naplnili důvod koupě), musí být kolejnička až u stropu, musí vyjíždět i do boku a látka viset až na zem. Zkrátka jde o to okno „obalit“ a nedovolit pouliční lampě pustit světlo do ložnice pod parapetem, nad oknem či ze strany.

„Závěsy, rolety a záclony plní v pokoji nejen funkci stínicí, ale jejich úlohou je i tepelná a zvuková izolace,“ dodává k problematice pan Tadeáš Tenkl z firmy Hornbach.

Kde chybujeme?

Myslíme si, že malé okno musí mít záclonu či závěs jako podle pravítka zarovnané s parapetem. Nevypadá to moc hezky, elegantnější je látka volně spuštěná až na zem.

Foto: Ikea

Oddlaug je textilní panel pohlcující hluk, vhodný na oddělení klidové zóny. Sestavit lze libovolně podle svého, přední i zadní strana dekorace mají jinou barvu. Cena 649 Kč/15 kusů.

Foto: Asko nábytek

Transparentní závěs Sable se prodává v několika barevných variantách, velikost 140 x 245 cm, cena od 199 Kč.

Kromě estetiky jde i o praktickou stránku - textilie mají primárně zatemňovat a skrze krátký závěs světlo prostě vykukuje… Argument, že dlouhý závěs bere teplo, úplně neobstojí. Zatemněno máme hlavně v noci, a mít při spánku chladněji nám prospěje.

Kdo chce ale mít okno zahalené i přes den, může hravě a nápaditě zkombinovat dva typy zastínění. Báječným řešením je třeba římská nařasená roletka, kterou lze snadno ovládat a regulovat přísun světla. A po stranách mít dekorační závěs, který pomůže „udělat“ ještě větší tmu.

Foto: Orsei

Velké okno si říká o záclonu a závěs až na zem, což v interiéru působí velmi elegantně. Typ řasení pravidelná vlna.

Co se nosí ve světě

Interiéry v Čechách vypadají jako „50 odstínů šedi“ a tento trend se drží dlouhodobě. Možná je načase se trochu odvázat, začít milovat barvy, nechat je na sebe působit, stát se veselejším navenek i na duši.

Za hranicemi totiž frčí velmi syté odstíny: tmavě modrá, zelená, cihlově červená, hořčicově žlutá. A tyto barvy skvěle vynese hlavně samet.

Foto: Orsei

Krátké okno s parapetem lze ozdobit roletou a moderním řasením tzv. na vlnu. Trendem jsou syté barvy, materiál samet.

„Zkusme být odvážnější, nebát se barev a vzorů, kombinovat okenní textilie s tapetou, polštáři i kusovým kobercem,“ doporučuje Adéla Štěpánková z firmy Atelier Orsei. Interiér bude mnohem útulnější, svěží, bude mít styl…

Krása přírodních materiálů

Pastelové tóny béžové, smetanové, šedé či pískové oknům určitě sluší. Barvy se navíc skvěle kombinují s jinými odstíny a výborně vypadají na přírodních materiálech: lnu, bavlně, hedvábí.

Foto: Bauhaus

Závěs Clochettes s oky, rozměry 140 x 260 cm, 100% bavlna, cena 499 Kč.

Kdo se pro ně rozhodne, jde cestou přirozenosti, ale musí také počítat s tím, že přírodní materiál je jaksi „svůj“, tak trochu nevyzpytatelný. Co to konkrétně znamená?

Třeba že len má v ploše někde silnější nopky, a není to rozhodně žádná vada materiálu. Nebo že se postupně sesedá, s čímž je dobré počítat. Stejně tak bavlněné závěsy se mohou na slunci šisovat a hedvábí se vždy podšívá, aby drželo pěkně fazonu. Je proto nutné předem vědět, jak se který materiál chová, a neočekávat něco jiného.

Několik rad

Kvalitní 100% polyester je umělý materiál, ale od přírodního kousku látky je dnes k nerozeznání. Na omak je hebký, měkký, nemačká se, skvěle se udržuje, nesráží se, nevybledne, na okně vypadá skvěle.

Dekoratérské studio zajistí kompletní servis: záclony či závěsy sundá, vypere a pověsí. Oceníme to v případě choulostivých materiálů či třímetrových oken (textil se nám ani nevejde do běžné pračky).

Dětem pořiďme jednobarevné materiály, vyhněme se nápadným dětským motivům. Pomoci si lze modrou či růžovou stuhou. Až dítě odroste, snadno se sejme.

Technika pomáhá

Velmi praktické je motorické ovládání závěsů. Oceníte ho ve chvíli, kdy máte mnoho oken, jsou velká či hůře přístupná.

Motory jsou navíc velmi tiché a samozřejmě je lze ovládat dálkově. Kdo má tzv. inteligentní domácnost, může si zatahování závěsů dokonce předem naprogramovat.

Jestli tedy chceme přírodní materiály, užijme si je v jejich přirozené kráse a nechtějme po nich vlastnosti umělých materiálů, které jsou obecně praktičtější a snazší na údržbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Oknům sluší stylové závěsy i garnýže

Bez záclon a závěsů jsou okna strohá a místnost působí divně, i když je plná nábytku. Bytové textilie interiér vždy zútulní a zjemní, pojednané ve výraznějších...

Výběr článků

Načítám