Hlavní obsah

Z bývalé hrázděné stavby vznikl přírodní dům pro majitele ekofarmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí architekti Aleš Jeřábek a Zdeněk Hoffmann dostali hned po škole zajímavou příležitost. Nedaleko Plzně měli navrhnout přírodní dům pro majitele ekofarmy a zázemí pro jejího správce. I když se zadání vlivem okolností v průběhu realizace pozměnilo, dobře se s ním vypořádali a dnes jsou s výsledkem spokojeni nejen oni, ale především majitelé.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dominantním architektonickým prvkem domu je prosklené jihozápadní nároží, zvýrazněné zvedajícím se cípem střechy.

Článek

Podle mapy jsme byli pár metrů od cíle naší reportážní cesty, ale kolem nás byl stále jen hustý les. Už už jsme zapochybovali, že nás navigace vede správně. Najednou, jako když vyjedete z tunelu, se stromy rozestoupily a před námi se otevřela sluncem ozářená planina, kde se poklidně popásali koně. Jedním slovem nádhera…

Dům položený do trávy

Původně stál uprostřed pozemku železobetonový monument a na něm stará hrázděná stavba. Ta byla po všech stránkách nevyhovující, proto se s ní do budoucna nepočítalo.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Kompaktní severní kamenná stěna chrání dům před větrem. Jsou v ní jen úzká okna, otevírá se pro výstup z ložnice a z haly na malou severní terasu.

Jenže jak naložit s obrovskou masou železobetonu, která stála pod ní? Architekti spolu s majitelem se nakonec rozhodli, že železobetonový podstavec ponechají jako suterén a postaví na něm úplně nový dům.

Vrchní desku podstavce úmyslně zvýraznili a přizpůsobili jí i terén tak, aby působila jako volně posazená na rozlehlé louce.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Majitelé se rozhodli rozšířit provozování ekofarmy o pořádání dětských táborů, proto na pozemku vybudovali také dětské prolézačky, ohniště se sezením a další drobné stavby.

Dalším výrazným prvkem domu se stala střecha. Její cípy se zvedají za jižním sluncem a vpouštějí ho do hloubky dispozice budovy, v létě ji svými přesahy naopak chrání před přehříváním.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Velkým problémem byla střecha. Bylo důležité, aby její linie působily z venku subtilně, ale zároveň musela skrýt poměrně masivní zateplení. Díky důslednému dozoru architekta Hoffmanna se nakonec výsledek i přes počáteční útrapy podařil.

„Na začátku jsme hodně zápasili s orientací na světové strany. Původní dům akcentoval výhledy do krajiny. Chtěli jsme je zachovat, zároveň jsme potřebovali, aby prosklené plochy byly orientované na jihozápad a severní stěna tvořila ochranu proti zdejšímu silnému větru. Proto jsme zde navrhli kamennou stěnu s otvory pro dlouhá průhledová okna. Ta se nacházejí ve výšce, z níž může člověk sedící v interiéru pohodlně pozorovat okolní krajinu. Podobné výhledy jsou také z ložnice a koupelny,“ vysvětluje druhý z architektů odvážného projektu, Zdeněk Hoffmann.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

U kamenných zdí bylo nejsložitější sjednotit venkovní a vnitřní vzhled stěny.

Kámen, dřevo, sklo

Zadání bylo jasné: příjemné a praktické bydlení v přírodě, kvalitní, přírodní materiály, ale ne luxus a okázalost. Investor nepotřeboval například drahá designová svítidla. Z toho vznikl i nápad na dřevěný podhled, ve kterém jsou zapuštěné zářivky.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

„Kuchyň mi vyhovuje, i když je menší. Domnívám se, že není dobré, když je kuchyň schovaná někde v rohu. Z kuchyně je dobře vidět na vchod, vím, kdo přichází. Můžu tu v klidu připravovat jídlo, přitom neztrácím kontakt s rodinou a hosty,“ říká paní Hanka.

„Je to atypické řešení, pěkné a přitom nenákladné. V domě se nakonec atraktivní svítidla objevují, ale všechno to je výsledek ruční práce šikovných řemeslníků, kteří je zhotovili z obyčejného řezaného skla,“ upozorňuje architekt Jeřábek.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Jídelna je vybavena bytelným stolem z masivního dřeva. Prosklené nároží se zvedající se střechou vpouští do interiéru velké množství denního světla.

Také na fasádě se objevují přírodní materiály. Rastr kamenného zdiva zjemňuje hmotu domu při pohledu z nedaleké silnice, vytváří dojem splynutí s lesem v pozadí a zároveň odkazuje na středověký hrad nad lesem.

Přírodní materiály, které architekti použili zvenčí, zároveň přirozeně pokračují do nitra domu a ruší tak bariéry mezi interiérem a exteriérem. K celkovému vyznění pak pomáhají i velkorysé skleněné plochy, v nichž se zrcadlí okolní příroda.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Přírodní materiály – kámen a dřevo – architekti zkombinovali s hliníkovými rámy oken a zárubněmi. Nábytek je jednoduchý a účelný, hlavní slovo má výrazná struktura kamene.

Praktické členění

Za vchodem do domu, který vede ze severní strany, se otvírá společná chodba, shora prosvětlená denním světlem, s průhledem na louku za domem.

Odtud lze pokračovat buď doleva do společenské části, kde se nachází spíž, kuchyně a obývací pokoj, nebo doprava do soukromých prostor.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dětské pokoje jsou orientovány na jižní a jihovýchodní část pozemku.

Samostatná rodičovská část zahrnuje útulnou ložnici, šatnu a koupelnu s krásným výhledem přímo z vany do volné krajiny. Na dětskou část pak navazuje samostatný byt s vlastním vstupem, který je určen pro hosty.

„Náplň hlavního domu nebyla z počátku zcela jednoznačná, tudíž jsme se snažili o co nejvariabilnější dispozici. Dětská část může být přiřazena k rodičovské nebo ‚hostovské‘, anebo může oba prostory propojit v jeden velký celek,“ vysvětluje architekt Jeřábek.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Všechny ložnice v domě mají samostatný výstup ven a jsou osvětleny nízkými horizontálními okny, podobnými štěrbinám v mase kamene.

Z chodby, která slouží zároveň jako šatna a nechybí v ní ani praktický shoz na prádlo, vede schodiště dolů do suterénu.

„Původní majitel tady údajně plánoval stáje pro koně. Prostory to jsou obrovské, ale rychle jsme pro ně našli praktické využití.“ V současnosti suterén slouží jako technické zázemí a garáž.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

V jedné místnosti se nachází strojovna, tedy především tepelné čerpadlo země/voda, k němuž se nakonec připojil i druhý dům na pozemku (dřevostavba, která vznikla pro účely pořádání příměstských táborů).

Čerpadlo bez problémů vytopí oba objekty. Další suterénní místnost pak ovládla vzduchotechnika. V domě je řízené větrání rekuperací, která uspoří mnoho energie.

Ekofarma láká

Kromě rodinného domu pro majitele objektu měl původně stát o kousek dál, na místě staré stodoly, jednopodlažní dům pro správce areálu. Majitelé se ale rozhodli využít ekofarmu pro pořádání letních příměstských táborů pro děti a pro tyto účely rozšířili původně plánovaný objekt o nástavbu formou dřevostavby. Ta svým vzhledem navazuje na další doplňkové stavby v areálu, jako je například rozhledna nebo parkovací přístřešek.

„Prostory jsou variabilní, máme například stoly přizpůsobitelné pro děti i dospělé, takže mohou sloužit jak pro příměstské tábory, tak pro kurzy a školení pro dospělé. V uplynulém roce jsme pořádali první ročník příměstských táborů a zájem splnil naše očekávání. Důležité pro nás je, že děti i rodiče byli spokojeni,“ říká spolumajitelka ekofarmy.

Farma je již celoročně využívaná. Velký zájem je o kurzy jízdy na koních a sportovní kroužky. Součástí areálu je také krásné hřiště pro míčové hry, kde se právě chystá nový povrch, zákoutí pro pořádání táboráků, které vzniklo na místě bývalého druhého jezírka.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Ve spodní části farmy se nachází dům, který je využívaný pro zážitkové ubytování a pro správce objektu, na něm je mírně pootočená dřevěná nástavba společenské místnosti. Tím se zvýraznilo oddělení od hlavní stavby a podtrhl dojem doplňkové nástavby.

Nepřehlédnutelný je také vysoký posed – rozhledna. Stavbu zhotovil truhlář Jaromír Rykovský, který je také autorem menších truhlářských objektů a již zmíněné dřevostavby.

Slovo autora

„Heslo, které je naším přesvědčením, se stalo názvem našeho ateliéru: Architektura inspirovaná rozumem. Neprosazujeme jednotný styl a nevyhýbáme se práci s žádným materiálem. Tak jako dříve byly obecným vodítkem při navrhování architektonické styly a slohy, dnes je to spíše ekonomika a racionalita. Individualita klienta i architekta se však v architektuře odrážely vždy. Naší filozofií je toto ctít a snažit se o to, aby se architektura neposunula do oblasti pouhého univerzálního inženýrského navrhování. I z rozumu vznikají emoce,“ říká Aleš Jeřábek.

Zaujalo nás

U kamenných zdí bylo nejsložitější sjednotit venkovní a vnitřní vzhled stěny. Venkovní stěna je vyskládána z masivních kamenných bloků.

„Chtěli jsme, aby byl kámen zemitě zbarvený, aby stěna působila přirozeně jako kamenné zdivo i zevnitř, kde už se jedná pouze o lepený obklad. Měli jsme tu naštěstí velmi šikovné řemeslníky, kteří si s úkolem bez problémů poradili. Výslednému dojmu pomohlo i dobré nasvícení.“

Ing. arch. Aleš Jeřábek
Absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha a Faculty of Engineering na univerzitě v Lundu ve Švédsku. Vede vlastní architektonickou kancelář Air-atelier. Zabývá se návrhy staveb od studie až po realizaci se zaměřením na racionalitu bydlení a energetickou úspornost objektu.
Ing. arch. Zdeněk Hoffmann
Absolvent Fakulty architektury ČVUT. Nezávislý projektant, architekt a výtvarník.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jana Vaňátková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 509 m2

Užitná plocha: 575 m2

Konstrukce: stávající konstrukce suterénu železobetonová – sanována a vytápěné části zatepleny polystyrenem o tl. 200 mm s vnitřními přizdívkami Ytong, obvodové zdivo přízemí z pórobetonových tvárnic Ytong 300 mm s kontaktním zateplením polystyrenem 200 mm, kamenná stěna a vnitřní lepený obklad bulharská rula (stěna s obložením: zdivo Ytong 300 mm, přizdívka bulharská rula do betonového lože s výztuží), střecha jednoplášťová s nosnou monolitickou železobetonovou deskou 160 mm zateplená polystyrenem, hydroizolace z modifikovaných asfaltových pásů, vnitřní podhledy – borovicové podlahové palubky

Výplně otvorů: hliníková okna a světlíky Schüco, světle šedá a antracitová barva, vnitřní zárubně hliníkové obložkové

Vytápění a větrání: tepelné čerpadlo – plošný zemní kolektor, integrovaný zásobník tepla, teplovodní podlahové topení, doplňkové topení krbem, řízené větrání s rekuperací tepla

Technické vybavení: stínění venkovními hliníkovými předsazenými žaluziemi, EZS, centrální vysavač

Zhotovitel stavby: Stama Prima, s. r. o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám