Hlavní obsah

Vila v aerodynamickém stylu je inspirována tvary dopravních prostředků

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivá vila pro okresního veterinárního lékaře Františka Kremera v Hlučíně je u nás tím nejlepším příkladem aerodynamického stylu ze začátku 30. let minulého století. Stavba je inspirována tvary, které mají překonávat odpor vzduchu. Architektura je tak plná oblých organických motivů známých z automobilového průmyslu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila s adresou: Československé armády 10/762, Hlučín

Článek

Autory stavby jsou architekti Lubomír a Čestmír Šlapetové. Aerodynamický styl byl charakteristický zejména pro vratislavskou školu a jejího nejvýznamnějšího protagonistu Hanse Scharouna. Typické je pro něj používání oblých a dynamických tvarů, inspirovaných moderními dopravními prostředky, zejména námořní architekturou a designem automobilů a letadel.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Interiér se podařilo dobře prosvětlit.

Vedle Hanse Scharouna byl v Evropě v zámoří jeho hlavním představitelem architekt Norman Bel Geddez, u kterého architekt Lubomír Šlapeta spolupracoval v době pobytu v New Yorku.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

I schodiště má oblé organické tvary.

Interiér vily se zdvojeným obytným prostorem, propojeným skleněnou zasouvací stěnou vedoucí do zimní zahrady, vyzkoušený už předtím na několika architektonických příkladech, byl v tomto případě rozvinutější.

Aerodynamické tvary domu se projevují tak, že stavba působí jako „otevřená náruč“ směrem ke slunci a do zahrady.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Výrazným dekorativním prvkem stavby se stala pásová okna.

Pootočení garáže ve směru příjezdu a zaoblené zešikmení zimní zahrady na opačné straně k jihu působí jako ukotvení těchto dynamických tvarů v terénu. Jednotný architektonický výraz stavby byl dotažen perfektním technickým provedením detailů.

Nechybí kruhová okna, sklobetonové osvětlení horní haly, tenké profily zimní zahrady, barevné provedení mramorovaných linoleí na podlahách, vestavěné skříně z javoru apod.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Dobový snímek zachycuje pohled do zimní zahrady.

Dům slouží dodnes dceři původních majitelů a rodině jejího syna a je relativně dobře udržovaný. Od konce 70. let vila vzbuzuje permanentně mezinárodní pozornost a psali o ní v mnoha evropských zemích.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám