Hlavní obsah

Vila malíře Dvorského je reprezentativní stavbou inspirovanou venkovským prostředím

Novinky, Text: Martina Mertová, editace: tnk

Olomoucká vila z poloviny dvacátého století je působivým objektem, který ve svém okolí vynikal souladem s regionální tvorbou. Architekt Karel Dudych se pokusil najít novou podobu stavby pro venkovské prostředí se silným duchovním nábojem. To se mu bezpochyby povedlo, vznikla tak elegantní vila s originálními prvky pro malíře Bohumíra Dvorského.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Vila s adresou: Dvorského 1 Olomouc – Sv. Kopeček

Článek

Malíř Bohumír Dvorský studoval na krajinářské speciálce Otakara Nejedlého. Přestěhoval se z rodného Slezska na Hanou a zapadl do prostředí olomouckých výtvarníků, intelektuálů a podnikatelů se zájmem o umění.

O jeho práce měli zájem místní sběratelé, kteří jimi dekorovali vlastní vily.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Obyvatelé měli k dispozici i prostornou terasu.

Dvorský si objednal plány novostavby domu s ateliérem u přítele z pražských studentských let Karla Dudycha, absolventa Uměleckoprůmyslové školy z ateliérů P. Janáka a J. Bendy. Jeho dílo bylo dříve hodně funkcionalistické, po válce ale dostalo střídmou klasicizující podobu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Rozvržení oken je hodně netypické.

Pro Dvorského vilu, plánovanou do malebného svažitého terénu pod svatým vrchem, ale hledal architekt jinou podobu. Navázal na tradici organické tvorby a snažil se o originální tvary inspirované místními stavbami.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Místnosti měly velkorysé rozměry.

Architekt nechtěl, aby stavba působila chladně. Vyhnul se tak funkcionalistickému schématu pravoúhlé kostky. Jasně se také odklonil od válečné tradicionalistické tvorby.

Nenásilné citace tradičních forem, jakými je dům se sedlovou střechou, pálenou taškou nebo hrubou omítkou, kombinoval s originálním a funkčním řešením rozvržení místností i s tehdy moderními detaily.

Přirozenou, nenucenou péčí původních majitelů se vila včetně interiérového vybavení zachovala v autentickém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám