Hlavní obsah

Titul Designér roku má studio Olgoj Chorchoj za svítidla ve tvaru obřích kapek

Novinky, tnk

Designérské studio Olgoj Chorchoj okouzlilo porotu Czech Grand Designu i řadu návštěvníků loňského Designbloku. Kolekce svítidel Tim od designérského dua Jana Němečka a Michala Froňka připomíná obří kapky. Studio za ni získalo titul Designér roku. Celkovou vítězkou a Czech Grand designérkou roku 2015 napříč kategoriemi soutěže se stala návrhářka Liběna Rochová.

Foto: Bomma, archiv Czech Grand Design

Designéři Michal Froněk a Jan Němeček a jejich oceňovaná svítidla Tim

Článek

Kolekce svítidel Tim z ručně foukaného křišťálu již loni vynesla autorům Cenu šéfredaktorů v rámci loňského Designbloku v kategorii osvětlení.

Světelné objekty navrhli designéři ve spolupráci s firmou Bomma. Název Tim získala kolekce podle úspěšné výstavy Tim Burton a jeho svět, pro kterou právě studio Olgoj Chorchoj navrhlo křišťálové báně, ve kterých byly ukryty postavičky z Burtonových filmů.

Ceny Czech Grand Design uděluje Akademie designu ČR za mimořádné výkony v celkem devíti kategoriích. Vrcholnou je právě Grand Designér roku - Cena Erste Premier, udělovaná absolutnímu vítězi. Udělována je i cena veřejnosti. Tu letos v rámci Czech Grand Designu získala Belda Factory za kolekci Český ráj.

Foto: Martin Chlum (archiv Bomma)

Svítidla nechávají i vyznítkráse žárovek.

Kolekce Tim se skládá z několika velikostí křišťálové stínidlové báně ve tvaru kapky s rozměry 70, 50 a 45 centimetrů. Jde tak o opravdu rozměrná svítidla, která na sebe v interiéru upoutají pozornost. Objekty jsou i celkem těžké.

Velké foukané bubliny nechávají plně vyznít kráse křišťálu. Sklářští mistři je vyfoukali bez pomoci formy. Jednotlivé kousky jsou tak originály.

Foto: Patrik Sláma (výřez), Bomma

Z kolekce Tim vychází i novější řada svítidel Soap.

A do jakých interiérů se tento typ osvětlení hodí? „Do jakéhokoliv, kde je dost vysoký strop,” uvedl Němeček.

Trendem je v poslední době právě obnažené minimalistické osvětlení s přiznanou žárovkou. Ta je jasně viditelná i u této kolekce.

„Žárovka, i když dnes už je to většinou LED zdroj žárovku napodobující, nám připomíná a symbolizuje oheň, čímž v nás probouzí atavistické pudy,” sdělil Němeček.

Kolekci doplnily bublinovité poklopy

Kolekce svítidel byla postupně rozšířena i o tzv. šturce neboli skleněné poklopy s mísou z mořeného dubového dřeva. Ty jsou používány na ochranu významných osobních i náboženských předmětů.

Foto: archiv Czech Grand Designu

Poklopy Tim upoutají pozornost na vzácnější předměty, které zároveň ochrání před prachem.

Podle Němečka poklopy slouží k ochraně křehkých předmětů pod nimi před vlivy okolí nebo naopak k ochraně předmětů před okolím.

Trofej vytvořili loňští vítězové ze studia Dechem

Loni se titulem Czech Grand Designér roku pyšnili designéři Michaela Tomišková a sklář Jakub Janďourek ze studia Dechem, kteří byli stejně jako Rochová zvoleni nejlepšími designéry napříč kategoriemi. [celá zpráva]

Ti také vytvořili památný kousek pro letošního vítěze.

Foto: archiv Czech Grand Designu

Nejlepší designéři za rok 2015 získali originální trofej, kterou je skleněný objekt se zatavenou ampulkou s vůní. Cena vyrobená ruční technikou hutního tvarování křišťálu za tepla vznikla ve spolupráci studia Dechem a české sklárny Moser.

V rámci slavnostního ceremoniálu byl do Síně slávy českého designu uveden nedávno zemřelý významný světový architekt a designér Bořek Šípek. Poklonu získává za celoživotní dílo na poli designu.

Jeho designérskou tvorbu nábytkových kousků nedávno shrnula výstava s názvem Out of Limits neboli Mimo limity. [celá zpráva]

Designér roku – Cena Ministerstva kultury ČR
Olgoj Chorchoj - kolekce svítidel a poklopů TIM (Bomma), kapesní nože Pocket (Mikov)
Módní designér roku
Liběna Rochová - kolekce Partitury
Designér roku v oblasti šperku
Helena Lukášová - šperky pro kolekci A/W 2015 You Are What You Wish For (Denisa Nová)
Grafický designér roku
Tomáš Brousil, Petra Dočekalová, Zuzana Lednická a Radek Sidun - projekt TYPO 9010 - České digitalizované písmo 1990–2010 (vydavatelství BiggBoss)
Fotograf roku
BoysPlayNice - Fotografie Nejen Bistro (Mar.s Architects), Dům pro Markétku (Mjölk architekti), Gran Fierro (Formafatal), Škoda Superb (Dolce Vita), produktové fotografie kolekce brýlí Collection #1 (Nastassia Aleinikava)
Obchod roku
Nanovo - otevření nového obchodu a jeho celkový koncept
Výrobce roku – Cena za průmyslový design Ministerstva průmyslu a obchodu ČR
Mikov - kolekce kapesních nožů Pocket (Olgoj Chorchoj)
Objev roku
Markéta Držmíšková a Petr Hák - kolekce porcelánu a úložný systém Sequence

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám