Hlavní obsah

Správný okap ladí s domem a zvládne každý déšť

Právo, Sylva Svobodová

Okapy jsou nedílnou součástí domu. Jejich úkolem je bezpečně odvést dešťovou vodu ze střechy. Na trhu je mnoho materiálů, ze kterých se okapy vyrábějí. Liší se navzájem kvalitou, údržbou, vzhledem a cenou.

Článek

Každý materiál má své přednosti, ale i zápory. Vybrat si musíme podle svých požadavků: někdo vyžaduje kvalitu a krásný vzhled a zainvestuje do měděného okapu, který je cenově nákladný. Jiný zase dbá na snadnou údržbu, cenovou dostupnost, výběr z mnoha barev a volí plast. Další možností je okap z titanového zinku, z kovu (včetně lakovaného povrchu) nebo okap z oceli, který je na povrchu opatřen odolnou vrstvou z plastu.

Ať už se rozhodneme pro jakoukoli variantu, měl by okap svým vzhledem dokonale ladit se stylem domu a odstínem fasády.

Snadná montáž okapu z plastu

Okapy z tvrzeného probarveného PVC jsou oblíbené pro svoje vlastnosti: odolávají UV záření, jsou mrazuvzdorné, nehrozí u nich koroze, nemusíme je v pravidelných intervalech natírat podobně jako okapy plechové. Předností plastového okapu je i široká barevná škála (mj. hnědá, šedá, bílá, antracit, stříbrná, zelená, měděná) a samozřejmě dostupná cena.

Plastové okapy mají dokonale hladký povrch a vykazují lepší odtokové parametry se samočisticí schopností než např. klasický plech. Pestrá je i nabídka jednotlivých doplňků (lapače listí, sběrače dešťové vody atd.). Jednotlivé komponenty okapu (žlaby, svodové trubky, koncovky, spojovací držáky, odskokové oblouky, patky, odbočky) se prodávají pro střechy jakékoli velikosti a my si je můžeme nakoupit i ve stavebních marketech.

Plastový okap zvládne namontovat každý šikovný kutil. Doporučujeme si ale pečlivě pročíst montážní návod nebo zhlédnout instruktážní film. Teprve poté se pustíme do montáže háků, které upevníme do střešních krokví a vložíme do nich okapové žlaby. Kulaté prvky se jednoduše zacvaknou, hranaté typy okapů se lepí (prodává se obvykle provedení menší velikosti vhodné pouze na balkony, přístřešky, verandy).

K montáži okapů nám postačí běžné nářadí jako je pilka na železo, šroubovák, metr, provázek, tužka. Veškeré spoje jsou rozebíratelné, s dilatační úpravou a spolehlivým těsněním.

Titanzinek zaručuje kvalitu

Na moderní novostavbu se hodí okap, který má nejen vysokou užitnou hodnotu, ale navíc lahodí i oku. To beze zbytku splňuje titanzinek. Jde o výborně tvarovatelný materiál, s dlouhou životností, který je odolný všem nepříznivým vlivům, jež na nás zkouší rozmarná příroda.

Okapy z titanzinku se prodávají v půlkulatém i hranatém provedení. I když je titanzinek z výroby lesklý, získá po čase patinu. Té nevadí voda, odolává korozi, takže okap nepotřebuje žádnou údržbu ani čištění.

Kdo nechce čekat a vyžaduje hned dekor patinovaného zinku, může si pořídit okap v úpravě tzv. předzvětrávání: barva a struktura jsou shodné s přírodně zvětralým povrchem, zachovávají si stejné vlastnosti zinku, ale povrchový vzhled se již v čase nemění. Na výběr jsou dvě barevná předzvětrávalá provedení: modrošedé a břidlicově šedé.

Okap v kombinaci ocel – plast

Kdo váhá mezi kovovým a plastovým okapem, může se zachovat jako chytrá Horákyně: kombinovat ocel s plastem. Na trhu je k dispozici okap z ocelového pozinkovaného plechu (tl. 0,6 a 0,7 mm), který je ale na povrchu opatřen po obou stranách plastovou ochrannou vrstvou. Okap má díky tomu vynikající užitné, ale i praktické vlastnosti. Třeba to, že ho nemusíme natírat.

Z oceli okap podědil pevnost, houževnatost, tepelnou stabilitu, odolnost vůči UV záření. Díky plastu je na povrchu odolný vůči korozi, barevně stálý. Příjemná je i široká barevná nadílka: 8 odstínů, včetně atraktivní antracitové, stříbrné metalízy, hnědé, cihlově červené apod.

Minislovníček
Žlabrovná část okapu, prodává se v různých délkách (1, 2, 3, 4 metry). Provedení je obvykle půlkruhové.
Svodtrubka stejného průměru jako žlab. Navazuje na něj, odvádí vodu ze střech směrem dolů
Lapač listísystém, který zachycuje po celé délce žlabu napadané listí, takže nehrozí jeho ucpání.
Hákykomponenty, které se upevňují na střešní krokve a do nichž se usazuje se žlab.

Tři praktické rady

  • V případě poškození plastového okapu není problém část okapu vyjmout a nahradit novou.
  • Jen okap se správnou velikostí zvládne ze střechy odvést vodu i při silném dešti. Velikost je závislá na základní ploše střechy a počtu okapových svodů. S vhodným nákupem nám poradí odborník, který umí podle matematického vzorečku vypočítat velikost svodové trubky (průměry svodů jsou obvykle 53, 75, 90, 105, a 125 mm).
  • Kupujeme pouze značkové okapy u prověřených firem. Pak se nám nestane, že okap po několika letech vyšisuje. Důležitá je i záruční doba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám