Hlavní obsah

S tepelným čerpadlem získáme levnější energii

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupní investice do tepelného čerpadla se pohybuje kolem stovky tisíc. Vzniká otázka, zda se vyplatí. Výrobci slibují, že se náklady vrátí do pěti až devíti let.

Foto: ACOND (2x)

Tepelné čerpadlo vzduch/voda umístíme tak, aby na zahradě příliš nerušilo. Cena 189 660 Kč

Článek

Cena čerpadla se pohybuje od 150 000 do 300 000 Kč, a to v závislosti na typu, výkonu a způsobu připojení.

Dobrou zprávou je, že s tepelným čerpadlem získáme levnější sazbu elektrické energie, náklady na ohřev vody jsou třetinové. Máme-li radiátory, potřebné teploty topné vody čerpadlo dosáhne i při –10 °C venkovní teploty. Používáme-li podlahové topení, můžeme tepelné čerpadlo provozovat až do –20 °C.

Čerpadlo instalujeme v období, kdy je topný systém mimo provoz.

Co dělá správná firma

Kvalitní firma nabídne již při výběru tepelného čerpadla nejen jeho typ vyhovující našim potřebám a možnostem lokality, v níž žijeme, ale zadarmo vypočítá i dobu návratnosti vložených peněz.

Porovnat náklady můžeme i sami na kalkulačkách webových stránek českých výrobců, které nám v návaznosti na výsledek nabídnou i konkrétní produkt.

Dodávka čerpadla probíhá na klíč, firma vyřídí potřebné dokumenty na úřadech (je-li třeba stavební povolení, ohlášení). Zjistíme, zda čerpadlo můžeme ovládat přes chytrý telefon, notebook a nastavovat tak na dálku teplotu, kterou chceme v interiéru mít.

Nechybí připojení na dispečink výrobce. Nabídka servisu po instalaci čerpadla a garance záruční doby jsou samozřejmostí.

Když čerpadla ohřívají

Tepelné čerpadlo vytápí interiér, ohřívá užitkovou vodu doma i v bazénu. Funguje tak, že odebírá tepelnou energii z okolí a přenáší ji do topného systému. Podle zdroje vstupní energie se rozlišují tepelná čerpadla země/voda, voda/voda a vzduch/voda.

Foto: ACOND

Při nákupu čerpadla vzduch/voda si ohlídáme kvalitu krytu venkovní jednotky, aby nepodléhala korozi.

Vzduch/voda

Vyplatí se zejména v oblastech s vyšší průměrnou teplotou vzduchu v zimě, k poklesu topného výkonu dochází až při velmi nízkých teplotách pod –15 °C. Teplo se využívá z venkovního vzduchu přímým prouděním výparníkem čerpadla, výkon závisí na venkovní teplotě, takže je lehce proměnlivý.

Foto: STIEBEL ELTRON

Ventilační jednotka LWZ 304 SOL je kompletním systémem ventilace, ohřevu vody, dodávky tepla pro vytápění i chlazení. Rekuperaci z odpadního vzduchu zajišťují křížový protiproudový výměník tepla a tepelné čerpadlo vzduch/voda. Cena 314 100 Kč

Výhody: neomezená zásoba vzduchu, nenáročná instalace, nižší pořizovací náklady. Pozor ovšem na korozi krytu venkovní jednotky! Volíme proto raději nerezový materiál. Vadou na kráse může být vzhled jednotky a hluk, jehož míru bychom si měli při nákupu ohlídat.

Země/voda

Využívá teplo nepřímo přes výměník tepla – zemní kolektor – a cirkulačním okruhem ho převádí do výparníku teplonosnou nemrznoucí kapalinou. Ta se ve výparníku ochlazuje a zpětně se v zemním kolektoru zase ohřívá.

Foto: VAILLANT

Tepelné čerpadlo země/voda s integrovaným zásobníkem TV vhodné pro zemní vrt i zemní kolektor. Provozem nevznikají žádné emise, 25 % z celkové topné energie se musí zabezpečit na provoz čerpadla z elektrického proudu. Výkon 6,1 kW od 178 500 Kč.

Zemní plošný kolektor je třeba umístit pod povrch země (až 2 m), pozemek pro větší efekt necháváme osluněný. Větší neměnný topný výkon umožní využití geotermálního tepla až ve 150 m hlubokém vrtu, což navyšuje pořizovací náklady. Nevýhodou je nutná výměna teplonosné kapaliny, péče o vrt, návratnost investice trvá desítky let.

Foto: STIEBEL ELTRON

Tepelné čerpadlo země/voda regulujeme domácí sítí, přes internet pomocí PC nebo mobilních koncových zařízení s dalším příslušenstvím. Použití zdroje tepla od –5 °C do +20 °C. Cena od 154 900 Kč.

Voda/voda

Čerpá geotermální teplo z podzemní vody, které musí být dostatek (k výkonu je zapotřebí určité průtočné množství vody), vyžaduje se vhodné chemické složení vody a minimální teplota 8 °C.

Foto: VAILLANT

Tepelná čerpadla vzduch/voda, primárním zdrojem je venkovní vzduchová jednotka spojená s vnitřním potrubím s nemrznoucí směsí (vpravo), podle typu, výkon 8,1 kW od 108 600 Kč.

Voda se přivádí přímo do výparníku tepelného čerpadla z čerpací studny. Ve výparníku se ochladí a putuje do vsakovací studny. Dostupnost vody je ale na rozdíl od systému vzduch/voda omezená.

Letní chlazení

Čerpá-li čerpadlo teplo zevnitř ven, pracuje jako aktivní chlazení, což uvítáme v letních měsících. Ovšem pozor na kondenzaci vlhkosti – pro chlazení tepelným čerpadlem nemůžeme právě kvůli rosení využít klasické radiátory.

Foto: STIEBEL ELTRON

Tepelné čerpadlo vzduch/voda ke kompaktní venkovní instalaci. Kovový kryt je chráněn proti korozi, mřížka ventilátoru, kryt a víko jsou vyrobeny z plastu odolného proti působení povětrnostních vlivů a UV záření. Cena 146 982 Kč.

Topná soustava, která umožňuje bezproblémové chlazení, zahrnuje např. stěnové nebo stropní vytápění, podlahové, tzv. fan-coilové vytápěcí jednotky. Vždy je však nutno zajistit odvod kondenzátu.

Pasivní přichlazování, které čerpadlo může splnit, klade vysoké nároky na pečlivost při tepelné izolaci všech rozvodů, jinak dochází k nepříjemné kondenzaci vlhkosti a následně i ke vzniku plísní a pachů.

Foto: JUNKERS

Kompaktní řešení při nedostatku vnitřního prostoru: vzduchové tepelné čerpadlo s vnitřní jednotkou ACM Combi Modul.

Částečně může pomoci měření rosného bodu vzduchu v místnosti a následná regulace teploty chladicí vody. Vzhledem k cenám klimatizačních jednotek nebo venkovního stínění je možná snazší letní přichlazování čerpadlem vynechat.

Otázky při nákupu

Zajímáme se o kombinaci se solárním připojením, s radiátory, podlahovým vytápěním, atd. Nesmí chybět integrované měřiče vyrobeného tepla pro vyčíslení provozních úspor.

Sledujeme tzv. topný faktor udávající množství produkovaného tepla v poměru k množství potřebné energie. Je-li jeho hodnota 3 a více, znamená to, že ušetří dvě třetiny nákladů na vytápění ve srovnání s jinými systémy.

Ptáme se na napájení tepelného čerpadla. Jednofázová tepelná čerpadla vzduch/voda (220 V) mají vyšší nároky na hlavní jistič, může se stát, že za něj dáme vyšší poplatek.

Zajímáme se, co stojí zabezpečení provozu čerpadla. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám