Hlavní obsah

Pražský byt elegantně propojuje italský design s českou prvorepublikovou architekturou

Když se zadaří najít kompatibilitu ve dvojjazyčném manželství, proč by nešlo vytvořit harmonii mezi moderním italským designem a českou prvorepublikovou architekturou? Hlavně, když to jiskří!

Foto: Lukáš Hausenblas

Kuchyňské zázemí je propojeno s jídelní zónou pro chvíle tzv. expres snídaní či rychlých snacků tak, aby paní domu měla komfort při servírování. Jídelní nábytek je laděn v obdobně minimalistickém duchu jako kuchyň.

Článek

Manželé Flavio a Barbora se seznámili před mnoha lety v italském Miláně a dodnes rádi vzpomínají, jaké bylo jejich první společné bydlení. Flavio tenkrát rozjížděl své obchodní aktivity, a proto si nemohli mnoho dovolit.

Dnes pendlují mezi Milánem, Prahou a Brnem, mají jedno stálé a dvě přechodná bydlení a při budování každého ze svých zázemí se v zásadě nechtěli omezovat.

Foto: Lukáš Hausenblas

Hned při vstupu do bytu návštěvníka okouzlí oboustranně otevíratelná skříň Et Voila, která v uzavřeném stavu vytváří dekorativní látkovou stěnu, otevřít ji lze snadno téměř utajeným bočním kováním z transparentního laminátu.

Pro pražský byt si vybrali vybavení značky Lago od věhlasného italského výrobce nábytku.

Důvodem byly předchozí zkušenosti a také fakt, že tato společnost vytváří komplexní řešení pro zařizování celých interiérů v unikátním stylu. Tvůrcem jedinečné filozofie a zároveň také majitelem společnosti je světově proslulý designér Daniele Lago.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jednoduché čisté linie kuchyňského nábytku citlivě doplňují pracovní plocha z kaleného skla a kvalitní dřez s minimalisticky tvarovanou baterií od výrobce Franke.

Lokální přístup

Manželé podnikají v gastronomickém oboru, a protože tento byznys je založen na lokálním principu, rádi zadávají práci v místě, kde se právě pohybují. Pro zařízení pražského bydlení tak oslovili české zastoupení zmíněné značky, které se vybavování interiérů věnuje již pětadvacet let.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jedním z aktuálních trendů je odvážné míchání několika struktur dřeva v rámci jednoho interiéru. Důkazem vkusného skloubení podlahy z dubových parket a nábytku v provedení Wildwood (ručně opracovaný dub) je vybavení polyfunkční zóny.

Architekti z této společnosti si skvěle poradili s instalací moderních, minimalisticky řešených nábytkových sestav do bytu v prvorepublikové, nově zrekonstruované zástavbě tak, že skýtá komfortní zázemí pro běžný život, ale také home office prostor pro řešení pracovních zakázek či různá přátelská posezení.

Dva jsou dva

Hlavní obytná místnost je na české poměry koncipována méně tradičně, na poměry italské celkem standardně.

Již v kuchyňské zóně, která je vybavena prakticky řešenou, prostorově velkorysou kuchyní, je umístěn jídelní stůl a sezení pro chvíle, kdy se jídlo jí spíše z nutnosti než za účelem požitku.

Hlavní obytná část skýtá nejen velkorysé zázemí pro typické italské dlouhé gastronomické večery.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obývací zóna s plnohodnotným jídelním zázemím, skýtajícím komfort pro posezení i ve větším počtu osob.

Druhou část polyfunkčního prostoru tvoří obývací část s pohodlnou pohovkou. Mohlo by se zdát, že dispozice bytu je zpracována tak, že nejvíce času majitelé tráví v hlavní obytné zóně, ale bohužel velkou část dne tráví majitelé ve své domácí kanceláři, která adekvátně supluje kancelář a poskytuje pohodlí pro různá obchodní jednání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Domácí kancelář je vybavena poloprofesionálně tak, aby skýtala zázemí pro pracovní účely, současně aby prostor poskytl prostředí pro možné přenocování návštěv. Pohovka Air i křeslo Chama (Lago) jsou jednoduše rozložitelné.

Také ložnice je dotažena do posledního detailu. Kromě plně komfortního dvoulůžka, které je současně krásným levitujícím solitérem, je místnost vybavena tzv. falešnou zdí neboli velkoplošnou skříňovou stěnou s rafinovaným řešením otevírání.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice nabízí dokonale řešené úložné prostory, které vytvářejí jednu kompaktní stěnu N. O. W. v citlivě namíchané paletě odstínů. Ta je doplněna o obrazy s výrazným motivem od výtvarníka Adama Jílka.

Kreativní vychytávky nabízí také okolní nábytek. To vše je „vyšperkováno“ obrazy s výraznými motivy od malíře Adama Jílka, se kterým se manželé Flavio a Barbora potkali na jedné z pracovních akcí a velmi si je svou jedinečností získal.

A právě nevšedním doplňkům dává vyniknout také design z výroby italské firmy.

Foto: Lukáš Hausenblas

Jak to vidí Vendula Gazo Jelínková, autorka realizace

„Každý, kdo někdy něco stavěl, zařizoval nebo předělával, ví, že čím méně dodavatelů se na projektu podílí, tím méně starostí a ztraceného času je s tímto úsilím spojeno. Nicméně toto praktické hledisko však podle mého názoru není nejdůležitější,“ vyzdvihuje architektka jednu z výhod spolupráce s italským výrobcem, který nabízí komplexní sortiment.

A doplňuje: „Nejvíce oceňuji samotnou filozofii značky, která je odlišná od filozofie jiných výrobců nábytku. U této značky nestojí v centru pozornosti pouze jednotlivé kusy nábytku, nýbrž interiér jako celek. Se všemi těmi úžasnými tvary, barvami a materiály lze pracovat jako s alchymistickými elementy, ze kterých je možné vytvořit nespočet nových sloučenin. Vzniká tak něco velmi exkluzivního.“

Veronika Motyčková, www.modernibyt.cz 

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám