Hlavní obsah

Praktické organizéry zajistí pořádek v kuchyni

Právo, Karolina Černá

Každý kuchař ví, jaká nervozita nastane při hledání potřebného náčiní ve chvíli, kdy hrozí připálení masa nebo sražení omáčky. Vnitřní členění kuchyňských zásuvek, skříněk a přehledné police jsou proto žádanými pomocníky.

Foto: Kuchyně Schmidt (4x)

Zarážky v dřevěném organizéru vytvářejí menší i větší prostory pro uložení příborů, kuchařského náčiní a drobností.

Článek

Organizéry a vyjímatelné pořadače do většiny kuchyňských sestav dokupujeme zvlášť, někteří výrobci je vyrábějí na míru.

Ať už z materiálů vsadíme na nerez kov, plast, dřevo, ratan nebo drátěné systémy, můžeme si být jisti, že správné členění skříněk a zásuvek ušetří cenné milimetry. Jen si musíme umět představit, co a kde vlastně chceme mít. Nevíme­-li si rady, možnosti nám předvedou odborníci v kuchyňských studiích.

Foto: Siko

Výsuvné ratanové koše chrání v částečně otevřené kuchyni uložené věci a potraviny před prachem.

Foto: Kuchyně Schmidt

Máme-li přesnou představu o členění příborů a dalších věcí, vybereme organizér zásuvky sobě na míru.

Pevné i variabilní přihrádky

Tradiční jsou nastavená plata pro konkrétní zásuvky s přihrádkami pro příbory, s prohlubněmi pro uložení každého nože zvlášť atd. V sofistikovanějších zásuvkách lze některé oddíly, třeba s méně užívaným náčiním, jednoduše uzavřít průhledným či neprůhledným snadno odnímatelným poklopem.

Nemáme-­li přesně promyšlenou strategii členění, nebo se potřeby domácnosti často mění, vyplatí se vsadit na organizéry s nastavitelnými přepážkami. Řešením jsou také posuvné zarážky, kterými pohybujeme podle potřeb po hranách jednotlivých přihrádek, čímž je zvětšíme nebo zmenšíme.

Foto: Kuchyně Schmidt

Za skříňovými dvířky se skrývá několik zásuvek s organizéry.

Do hlubších zásuvek ukládáme nádobí, talíře, ale i nádoby pro tříděný odpad, případně suroviny. Talíře stojí v přihrádkách, vyjímatelný ergonomický držák na talíře nastavíme podle počtu a velikosti talířů.

Hrnce a malé spotřebiče lze postavit mezi kolíky bránící posuvu, které rozmístíme v zásuvce podle velikosti předmětů a fixujeme díky perforovanému podkladu. Do hlubokých zásuvek můžeme dát i přenosné pořadače různých velikostí a dózy např. s trvanlivými potravinami.

Foto: Brabantia

Plastové pořadače do hlubších zásuvek snadno uchopíme a vyndáme i s obsahem. Pořadač XS je za 490 Kč.

Nežádoucímu pohybu věcí uložených v zásuvkách brání také drobné výstupky na dně zásuvky nebo gumový brzdný podklad.

Řešení rohových kuchyní

Kuchyňské sestavy tvaru písmene L (případně U) jsou nenáročné na prostor, navíc nabízejí nečekané množství místa právě v rohu. Ovšem za předpokladu, že je správně řešený.

Zádům rozhodně neprospěje, když se vestoje ohýbáme k dolní zásuvce či skříňce a lovíme hrnec ukrytý v temnotě její hloubky. Buď si dřepneme, nebo si pomůžeme speciálními systémy pro rohové kuchyňské linky.

Foto: Blum

Rohová zásuvka chytře řeší mnohdy nevyužívaný prostor kuchyňské linky.

Výsuvný otočný díl může mít několik pater s plnou nebo drátěnou plochou. Mechanismus, jímž celý obsah rohového dílu kuchyňské linky vysuneme ven, ovládáme zlehka a plynule lehkým potáhnutím za úchytku.

V rohu kuchyňské linky nemusíme rezignovat ani na zásuvku, má­ ­li speciálně upravený přední díl.

Foto: Siko

Výsuvné otočné díly pro hrnce v rohové skříni šetří prostor i naše záda.

Co ukrývají skříňky

V horních skříňkách s policemi obvykle skládáme talíře na sebe, hrnky vedle sebe. Pro větší přehled zavěsíme hrnky na háčky připevněné k vrchní ploše prostoru, talíře jednotlivě uložíme do drátěného dílu, který připomíná odkapávač. Záleží samozřejmě na tom, kolik místa skříňka nabízí.

Foto: Kuchyně Schmidt

Klasické rozmístění talířů, hrnků, sklenic a dóz v horní skříňce.

Na police skříněk pod pracovní plochou zpravidla stavíme hrnce, ukládáme na ně pánve, pod dřez schováme čisticí prostředky. Jsou­-li skříňky hodně hluboké, pomohou nám výsuvné police nebo boxy s výsuvnými díly.

Foto: Siko

Police výsuvného dílu kuchyňské sestavy jsou po jeho vysunutí přístupné z boku.

Moderní kuchyňské linky řeší spodní část kuchyňské linky tak, že za dvířky skříně nalezneme zásuvky, které můžeme vysunout jednotlivě.

U některých typů zatáhnutím za úchyt dvířek nebo jejich lehkým stiskem (push systém) povytáhneme celý oddíl polic, které jsou přístupné ze stran.

Foto: Siko

Trend moderních kuchyní – zepředu působí díl kuchyňské linky jako tzv. push (= stlač) skříňová dvířka, za nimi nalezneme zásuvky.

Foto: Datart

Blíže k varnému centru kuchyňské sestavy ukládáme náčiní pro vaření. Pod pracovní plochou je dobré mít náčiní k opracování surovin a k přípravě jídla. Do spodní nejvzdálenější spodní části s odvětráváním umístíme nádoby na odpadky.

Vše venku a po ruce

Trend kuchyně s otevřenými úložnými prostory nahrazuje kuchyňské sestavy policovými díly, do nichž ukládáme hrnce, pánve, malé spotřebiče organizované v ratanových koších nebo ve speciálních uzavíratelných organizérech, v dřevěných či plastových boxech, aby se na ně přece jen tolik neprášilo.

Foto: Brabantia

Přenosné pořadače mají několik funkcí. Uložíme do nich příbory (velikost S za 590 Kč), potraviny, v sezóně poslouží jako květináče pro bylinky.

Nejpoužívanější náčiní visí na háčcích závěsných nástěnných tyčí, připevněných na zdi nad pracovní plochou.

Drátěné koše a kyblíky, samostojné nebo visící, jsou vhodné pro uložení příborů, na sestavy různých háčků zavěsíme hrnky, poskládat je můžeme i do polic.

Foto: Ikea

Závěsné tyče na stěnu (149 Kč/ks) jsou nezbytným doplňkem tzv. otevřené kuchyně.

Mobilní policí i skříňkou v otevřené kuchyni bývá servírovací stolek na kolečkách, který usnadní přenesení potravin a nádobí z kuchyně do jídelní části.

Foto: Ikea

Mobilní servírovací stolek nahrazuje police i odkládací prostory. Cena 3490 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám