Hlavní obsah

Podle čeho volit zdicí materiály při stavbě domu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdicí materiály mají své přednosti i zápory, proto si zvolíme takový systém, který nejvíce vyhovuje našim záměrům. Rozhodujeme se navždy, protože zdivo nelze v rámci rekonstrukce domu vyměnit. A tak pečlivě porovnáváme jednotlivé užitné vlastnosti materiálů.

Foto: HELUZ (5x)

Založení první řady zdiva z broušených cihel.

Článek

Co ovlivní kvalitu domu? Určitě nás zajímají tepelně izolační vlastnosti konstrukce, její únosnost, akumulace tepla, zvukově izolační vlastnosti, způsob a rychlost realizace a samozřejmě i cena. Ta se za hrubou stavbu pohybuje přibližně mezi 8 až 15 % z celkové stavby domu.

Broušená cihla

S moderní technologií zdění, kdy je ve zdivu tenká spára pouhý 1 mm, „pracují“ tzv. broušené cihelné bloky.

Foto: HELUZ

Broušená cihla s integrovaným polystyrenem šířky 500 mm splňuje požadavky na výstavbu pasivních domů. Na snímku zdění na pěnu.

Místo klasického zdění na maltu se cihly spojují pomocí speciálních tenkovrstvých malt (lepidel) nebo pěny. Broušené cihly se záměrně vyrobí vyšší, teprve po vypálení se jejich ložné plochy zabrušují do hladka. Výsledná výška cihel je 249 mm. Jaký to má účel?

Foto: XELLA

Tepelně izolační tvárnice Lambda+ v šíři 375 mm je vhodná pro energeticky úsporný dům bez zateplení. Pórobetonové tvárnice jsou lehké a snadno opracovatelné.

Tepelné mosty ve spárách jsou naprosto minimální a přirozeně se zvyšují tepelně izolační vlastnosti zdiva. Také je menší spotřeba zdicí malty a stavba je rychlejší. Navíc ve zdivu je méně technologické vlhkosti.

Zdivo z broušených cihel vytváří materiálově homogenní stěny, takový sourodý podklad je pak daleko lepší pro omítku, protože nepraská. Investor ocení i kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu: příčkovky, překlady, nosné cihly, akustické zdivo i doplňkový sortiment cihel.

Foto: KM BETA

Dokonalé tepelně technické, akustické a statické parametry dosahuje sendvičové zdivo při výrazně menších tloušťkách stěn. Dochází tak k úsporám zastavěné plochy.

Hitem jsou určitě broušené cihly s integrovaným polystyrenem, který výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti domu. Tyto cihly jsou ideální pro nízkoenergetické a pasivní domy, které pak nemusíme dodatečně zateplovat.

Foto: archiv firem

Ve prospěch pro cihlu hovoří i úspora energie domu, zdravé vnitřní prostředí. Cihla má schopnost akumulace tepla a díky tomu nedochází k rychlým teplotním výkyvům: vzduch pomaleji vychládá, v létě pak brání přehřátí místnosti.

Foto: XELLA

Střecha z ytongu vytváří tepelný komfort, je akustická. Konstrukce je nehořlavá, vzduchotěsná, ideální pro nízkoenergetické a pasivní domy. Montáž je rychlá, bezpečná, nepoužívají se v tomto případě žádné tesařské konstrukce.

Vítaná je i další vlastnost cihly přijímat a uvolňovat vlhkost (propouštět vodní páru difuzí). Cihlové tvarovky také dobře tlumí hluk, je to materiál, který má neomezenou životnost, nenapadají ho škůdci apod.

Vápenopískové cihly

Mají dobré tepelně akumulační a zvukově izolační vlastnosti, vysokou pevnost, přesnost, nízkou nasákavost a nabízejí široký sortiment zdicích prvků. Cihly mají nejčastěji šedobílou barvu, vyrábějí se lisováním jemného křemičitého písku a mletého nehašeného vápna s vodou.

Cihly mají dokonalé hrany a přesné rozměry, jsou hladké a lze je dokonce i zabarvit do nějakého odstínu.

Foto: KM BETA

Vápenopísková cihla KMB Sendwix je z vápna a přírodního křemičitého písku, vytvrzeno za vysokého tlaku. Vhodné pro nízkoenergetické a pasivní domy, možná přírodní bílá barva i barevné odstíny.

Oblíbený je systém vícevrstvého zdění se stavebním systémem KMB Sendwix. Ten umí při výrazně menších tloušťkách stěn nabídnout zvětšení užitného prostoru stavby, aniž by se zároveň zvýšily vnější rozměry domu. Například u stometrového bytu se zvětší obytná plocha až o 8 m2.

Foto: Wienerberger

Masivní stěna z cihelného zdiva vytváří vysokou ochranu proti hluku, která je v případě plněných cihel ještě podpořena vkládanou minerální izolací.

Pórobeton

Jde o lehké porézní tvárnice s velmi hladkým povrchem a jemnou strukturou. Je to přírodní materiál, tvoří ho křemičitý písek, cement, vápenec a voda. Jeho strukturu tvoří milióny vzduchových pórů, díky nimž je materiál lehký a má výborné tepelně izolační vlastnosti.

Výhodou pórobetonu je rychlá a snadná práce, jednotlivé bloky se skládají obvykle systémem pero-drážka bez lepení. Dílce jsou velmi lehké, lze je řezat obyčejnou pilkou, vrtat do nich, jsou snadno opracovatelné.

Prefabrikovaný betonový skelet
Železobeton je tradičním pojivem pro všechny druhy zdicích materiálů, například v podobě věnců nebo stropů. Moderně pojaté stavby s volnou dispozicí vyžadují oddělení nosné části od ostatních konstrukcí. Nosnou část tvoří železobetonový skelet a samonosné nezávisle umístěné výplně stěn mohou tvořit různé druhy výplní od cihel, přes systémy suché výstavby až po dřevo. Skeletová nosná konstrukce domu umožňuje naprosto volnou dispozici, kterou lze v průběhu užívání stavby podle nových potřeb obyvatel kdykoli změnit. Stejně tak lze měnit výplně jednotlivých stěn, tedy například plnou stěnu nahradit panoramatickým oknem nebo naopak. Stavba monolitického skeletu je velmi náročná a používá se hlavně ve velkých stavebních projektech, naproti tomu stavba prefabrikovaného skeletu je velmi rychlá a zpravidla zabere pouze pár dní až týdnů. Celý skelet je založený na bodově podepřené základové desce, pod níž je uzavřena vzduchová mezera polosuterénu, která izoluje stavbu před vlhkostí a umožňuje chráněné vedení potřebných instalací.

Stavařský minislovníček

Tepelný most

Místo, kde dochází ke zvýšenému úniku tepla (překlady, ostění oken). V zimě má tepelný most chladnější povrch, v létě naopak teplejší. Důležité je zamezit úniku tepla, to znamená přerušení tepelného mostu.

Součinitel prostupu tepla

Hodnotí tepelně izolační vlastnosti jednotlivých konstrukcí, označuje se písmenem U. Čím je nižší hodnota U, tím má konstrukce lepší tepelně izolační vlastnosti.

Tepelný odpor

Schopnost materiálu nebo konstrukce zadržet teplo, udává se písmenem R. Čím vyšší hodnota R, tím lépe materiál izoluje.

Difuzní odpor zdiva

Schopnost zdiva propouštět vodní páry. Čím nižší hodnota, tím lépe konstrukce tzv. dýchá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám